SIPULISOPPAA JA LEIVÄNPALASIA
Miksi nähdä kaikki se vaiva? Leikata sipuleita kyyneleet silmissä (pari haavaa sormissa) ja seistä 3 tuntia hellan vieressä. Kuutioida leipää ja kovettaa palaset uunissa. Kaupastahan saa valmiina sekä sipulikeittojauheen (lisää vain vesi) ja krutonkeja erilaisilla mausteilla. Vastaus on MAKU ja vain MAKU.
Sipulia on käytetty ravintona yli 5000 vuotta. Yhtä kauan on tunnettu sipulin itkettävä vaikutus, jota ennen pidettin taianomaisena. Nykyisin tiedetään, miksi sipulin pilkkominen itkettää; syynä on sipulin sisältämä rikki, jota vapautuu, kun sipulin solukot hajoavat. Haihtuvat rikkiyhdisteet ärsyttävät silmiä ja kyynelten valuessa tilanne vaan pahenee, sillä rikistä ja kyynelnesteestä muodostuu rikkihappoa, joka lisää silmien ärsytystä.
Sipulin ainesosilla on runsaasti erilaisia terveysvaikutuksia, mutta tässä jutussa pääasiana on maku. Miten kitkerästä kasvista saadaan suussa sulavaa keittoa? Vastauksia on monia; haihduttamalla rikki pois, karamellisointi ja aika, aika ja aika. Oman osuutensa tekevät myös keitokseen lisättävä lihaliemi, valkoviini ja juuri ennen tarjoilua lisättävä konjakkitilkkanen. Tämän sipulikeiton ohje noudattelee (pienin poikkeuksin) Julia Childin ranskalaisen sipulikeiton ohjetta.
6-7 sipulia 1,5 rkl siirappia
2 salottisipulia 3 rkl vehnäjauhoja
1 lime 2 l lihalientä
50 g voita 3 rkl tomaattipyrettä
2 rkl öljyä 2 dl valkoviiniä
1,5 tl suolaa 1 tl rouhittua mustapippuria
( 3 rkl konjakkia )
Sipulit leikataan ohuiksi renkaiksi ja niiden
päälle puristetaan limen mehu.
Sipuleita kuullotetaan paksupohjaisessa kattilassa voi-öljy-seoksessa miedolla lämmöllä 15 minuuttia.
Lisätään suola ja siirappi (sokeri tai hunaja) ja annetaan
kiehua hiljalleen noin 40 minuuttia, kunnes sokeri on
kunnolla imeytynyt ja muuttanut sipulit kellanruskeiksi
(karamellisoituminen). Tässä ajassa myös rikki ehtii
haihtua.
Sitten lisätään jauhoja ja sekoitetaan ne kunnolla
sipulien sekaan (ohjeessa luki 3 minuuttia).
Sekoitetaan lihaliemeen tomaattipyre ja kiehautetaan. Lisätään kiehuva liemi sipulien joukkoon.
Lisätään myös valkoviini sekä suolaa ja mustapippuria
maun mukaan.
Keiton annetaan kiehua hiljalleen kansi raollaan 30-40 minuuttia, enemmänkin, välillä kuorien.
Kattila oteaan liedeltä sivuun, jos ei tarjoilla heti.
Kuumennetaan kiehuvaksi uudelleen ennen
tarjoilua ja tällöin voi lisätä konjakin.
Leipäkrutongit valmistuvat samalla kun keitto porisee.
6-8 vaaleaa leipäviipaletta
1/2 dl öljyä
3 valkosipulinkynttä
1 tl herbes de provence-yrttimaustetta
Leipä leikataan kuutioiksi.
Öljyn sekaan lisätään yrttimauste ja puristetut valkosipulin kynnet.
Oljy sekoitetaan leipäkuutioiden sekaan. Annetaan maustua.
Leipäkuutiot paistetaan kuiviksi leivinpaperin päällä uunin ylätasolla 200 astessa 10-15 minuuttia.
Keitto tarjoillaan krutonkien ja vahvanmakuisen
juustoraasteen kera.
BON APPETIT
Keitto voidaan myös jakaa uuninkestäviin tarjoiluatioihin,
päällystää leivällä ja juustoraasteella ja paahtaa uunissa
kunnes juusto on sulanut ja ruskistunut.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti