JUUSTOISET SILAKAT
En pidä silakkalaatikosta. Lapsena kammoksuin jo pelkkää hajua, joka leijui keittiössä silakkalaatikon kypsyessä uunissa. Jo pelkkä sana "silakkalaatikko" herättää negatiivisia tuntemuksia.
Pidän silakasta. Pidän perunasta, kananmunasta ja maidosta jne. Niitä kaikkia on silakkalaatikossa. Mikä sitten mättää? Onko syynä jokin valmistukseen liittyvä tekijä? Vai onko se vaan ikävä lapsuuden muisto ajalta, jolloin haju-, ja makuaisti eivät vielä olleet kunnolla kehittyneet?
Tein silakoista uuniruokaa, jossa on samat raaka-aineet kuin silakkalaatikossa, mutta perunat laitetaan uuniin keitettyinä ja sipulit kuullotetaan voissa ennen vuokaan laittoa. Munamaidon korvaa sulatejuustolla ja ranskankermalla höystetty kastike. Tämä EI OLE silakkalaatikkoa, sillä EN PIDÄ SILAKKALAATIKOSTA.
600 g silakkafileitä 200 g sulatejuustoa
10 perunaa 3 dl vettä
pala (10-15 cm) purjoa 1 kalaliemikuutio
2 sipulia 2 dl ranskankermaa
voita 2 kananmunaa
suolaa 1,5 dl tilliä silputtuna
valkopippuria kuivattua timjamia
sitruunamehua juustoraastetta
Keitä perunat ja anna niiden jäähtyä.
Laita kalafileet nahkapuoli alaspäin
ja mausta suolalla, valkopippurilla ja
sitruunamehulla.
Lisää kunkin fileen päälle tilliä ja
nokare voita.
Leikkaa purjo ja sipulit
viipaleiksi ja kuullota ne
voissa.
Kiehauta vesi ja kalaliemikuutio.
Lisää sulatejuusto ja anna sen sulaa.
Lisää ranskankerma ja sekoita tasaiseksi.
Jäähdytä hieman ja vatkaa joukkoon
kananmunat.
Lisää tillisilppu.
Kuori perunat ja leikkaa ne viipaleiksi.
Käännä fileet kalanmuotoon.
Lado voideltuun uunivuokaan vuorotellen silakkaa ja perunaa.
Lisää kuullotetut sipulit ja riputtele päälle kuivattua timjamia.
Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 1/2 tuntia.
Lisukkeeksi sopii etikkaiset vihannekset.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti