perjantai 23. elokuuta 2019

MAKSAPIHVIT




                                        MAKSAPIHVIT



 Mm. Italiassa maksa on suurta herkkua. Meillä Suomessa turhan moni vierastaa maksaruokia. Joillekin se on jopa inhokki. Maksasta saa A-vitamiinia ja rautaa. Hinnaltaan se on  erittäin edullista, samaan hintaan ei saa edes huonolaatuista jauhelihaa. Jostain kummasta syystä maksaa pidetään pula-ajan ruokana. Uusimmissa keittokirjoissa ei maksaruokaohjeita ole, tämäkin ohje on vanhasta keittokirjasta--joskin hieman nykyaikaistettuna.

600 g naudan maksaa
3-4 dl maitoa
100 g pekonia kuutioina
3 kesäsipulia
1 rkl valkosipulimurskaa
1 prk chilitomaattisosetta
1 lihaliemikuutio
4 dl vettä
1-2 tl salviaa
1-11/2 dl ruisjauhoja leivittämiseen
suolaa
valkopippuria
voita paistamiseen
kermaa
ruskeaa maitzenaa


Marinadi
Poista maksasta kalvot ja verisuonet. Leikkaa n. 1/2 cm paksuisiksi viipaleiksi Laita maksat marinointiastiaan
Sekoita maitoon valkosipulimurska, 1 tl suolaa, tomaattisose ja kesäsipulin paloitettut varret. Kaada seos maksaviipaleiden päälle.
Anna marinoitua jääkaapissa pari kolme tuntia.


Leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi. Ruskista sipulit ja pekonikuutiot ja siirrä ne sitten kattilaan. Lisää lihaliemikuutio ja vesi ja salvia. Anna hautua kannen alla n. 15 minuuttia. Jätä odottamaan.

Sekoita jauhoihin suola ja valkopippuri ( 1 tl suolaa ja 1 tl pippuria). Leivitä marinoituneet maksaviipaleet jauhoissa.


Paista maksaviipaleita voissa kummaltakin puolelta muutaman minuutin ajan.


Siivilöi sipuli-pekoniseos. Ota liemi talteen kastiketta varten. Laita sipuliseosta maksaviipaleiden päälle. Laita maksapihvit uuniin mietoon lämpöön odottamaan kastikkeen valmistumista.

Kastike
Lisää sipulien haudutusliemeen kermaa maun mukaan ja  suurusta ruskealla maitzenalla.

Tarjoa maksapihvit perunamuhennoksen kera. Vaihtoehtona perunamuhennokselle käy erinomaisesti peruna-palsternakkapyree.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti