tiistai 6. elokuuta 2019

LOHISELJANKA




                                      LOHISELJANKA




 Seljanka on venäläinen kalakeitto, joka on tullut Suomeen pietarilaisten turistien mukana 1800-luvun puolella. Tuolloin pietarilaisia vieraili runsaasti Imatralle valmistuneessa uudessa hotellissa (Valtionhotelli). Sinne tullessaan heidän kerrotaan tuoneen omat keittonsa mukanaan, muuten vatsa ei tullut täyteen. Tunnetuimpa keittoja olivat kaalikeitto, punajuurikeitto eli borssi ja kirpeän suolainen seljanka, jossa yleensä käytettiin kalaa. Merkillepantavaa on, ettei missään näistä keitoista käytetty perunoita, muita juureksia kylläkin.
 Keitosta tulee maukkaampi, jos kalaliemi keitetään kalan perkuutähteistä, mutta kalafondistakin saa pienellä vaivalla lähes yhtä hyvää.

Seljankaa 4 nälkäiselle

1,5 litraa kalalientä
suolaa 
2 sipulia
nippu persiljaa
3 laakerinlehteä
10 valkopippuria
10 mustapippuria
1 tl timjamia
400 g lohifileetä
4 porkkanaa
100 g juuriselleriä
1 purjo
2,5 dl kuivaa valkoviiniä
2 rkl tomaattipyrettä
3 rkl etikkaa
3-4 valkosipulinkynttä
kasvisliemikuutio (laitoin 1 rkl:n hummerifondia)
oliiveja
kapriksia
smetanaa





Kalaliemeen pilkotaan sipulit ja lisätään suola, pippurit ja timjami.
Keitetään puolisen tuntia ja siivilöidään liemi.
















Purjo pestään halkaisuna.
Sitten kaikki silputaan ja lisätään kattilaan.
Mukaan laitetaan valkoviini.
Annetaan kiehua noin puoli tuntia, kunnes vihannekset ovat kypsiä.



Keittoon lisätään tomaattipyre ja etikka,
puristetut valkosipulinkynnet, kasvisliemikuutio
sekä paloiteltu kala.














          Annetaan hautua kannen alla miedolla lämmöllä 
                                          10-15 minuuttia.

    Tarjoillaan smetanan, oliiviviipaleiden ja kapriksen kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti