sunnuntai 2. elokuuta 2020

VALAMON LUOSTARIN MUNAJUUSTO


                                                                             

                                                                  VALAMON LUOSTARIN MUNAJUUSTO


Tänä kesänä oli tarkoitus tehdä äiti-tytär-lomamatka Roomaan ja tutustua samalla reissulla Vatikaaniin, katolisen kirkon tyyssijaan. Pikkuriikkinen koronavirus. Tuo noin kymmenen miljoonasosamillimetrin mittainen otus, muutti suunnitelmia ja ulkomaanmatka vaihtui kuten monella muullakin kotimaan matkaksi. Vietimme mukavat kolme päivää Valamon luostarissa ja tutustuimme katolisten kirkkojen sijasta ortodoksiseen maailmaan. Valamon luostarissa saimme nauttia mm. venäläisen teepöydän antimia mm. kaali- ja lohipiirakkaa, venäläistä suolakurkkua, hedelmiä ja makeita leivonnaisia, jotka nautittiin vadelmahillon päälle kaadetun mustan teen kera tsaikkalasista tietenkin. 
Vaikka Valamon luostari on monelle  eräänlainen hiljentymispaikka, se on myös suosittu turistikohde. Ja siitä johtuen siellä on myös muistoesinemyymälä nimeltään Tuohus. Siellä myydään erilaisia ortodoksiseen elämäntapaan liittyviä esineitä kuten ikoneita, lampukoita, rukousnauhoja jne.. Siellä oli myös pashamuotteja, sillä pasha liittyy tärkeänä osana ortodoksiseen pääsiäiseen. Muottien vieressä oli ohje pashalle ja munajuustolle. Pashan ohjeen olen tähän blogiin laittanut  jo aiemmin. Nyt on sitten vuorossa munajuusto. Se olkoon minun matkamuistoni tämän kesän matkalta. 





Näin sen tein:

2 l täysmaitoa                                               0,5 tl suolaa
8 dl piimää                                                   1,5 tl kuminaa   
4 kananmunaa                                            nokare voita


Laitetaan voinokare kattilan pohjalle sulamaan.
Kaadetaan maito päälle ja seos kuumennetaan lähes kiehuvaksi.



Piimä ja munat vatkataan keskenään sekaisin ja seos kaadetaan lämpimän maidon joukkoon.


Kuumennetaan sekoittaen kunnes maitoa juoksettuu (muuttuu kokkareiseksi).


Siivilöidään hera pois.



Juustomassaan lisätään suola ja muut mahdolliset mausteet.
(Massan voi halutessaan sekoittaa vatkaimella-näin saa juustosta ilmavampaa ja kiinteämpää, vähemmän rakeista.)


Juustomassa kaadetaan sideharsolla vuorattuun juustomuottiin (tällä kertaa iso siivilä).


Peitellään sideharsolla ja laitetaan paino päälle.
Laitetaan viileään paikkaan kiinteytymään.
Alle on hyvä laittaa astia, sillä nestettä valuu vielä.


Juusto on valmista seuraavana päivä.
Kipataan tarjolle ja koristellaan tai sitten ei.






What do you want to do ?
New mail

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti