LAMMASPATAA
Meidän pieni keittiömme on saamassa uutta ilmettä. Perinteinen jääkaappipakastin vaihtuu pakastearkkuun (joka saa paikan vaatehuoneesta) ja kotikylmiöön, joka tulee keittiöön vanhan jääkaappipakastimen paikalle. Kylmäsäilytystilaa tulee tällä ratkaisulla rutkasti lisää. Jatkossa ei tarvitse miettiä, mahtuuko isompikin kattila kylmään--tykkään näet tehdä ruokaa kerralla isomman määrän, vaikka kahden ihmisen taloudessa eletäänkin.
Vanhassa pakastimessa on vielä jonkin verran tavaraa, jotka olisi käytettävä niin sanotusti alta pois. Siellä oli lampaanlihaa, josta tämä sapuska on tehty. Voihan lammasta syödä muulloinkin kuin pääsiäisenä.
Tähän lammaspataan makua antavat perinteisten valkosipulin ja yrttien lisäksi savuluut. Tärkeä rooli on myös hyvällä lihaliemellä ja punaviinillä. Ja viimeinen, mutta ei vähäisin, tekijä on pitkä haudutusaika miedossa lämmössä. Ainakin kehuja tuli ruokapöydässä.
1 kg lampaanlihaa (luutonta)
voita lihojen ruskistamiseen
2 sipulia
2 valkosipulia
pala palsternakkaa
pala lanttua
4 porkkanaa
1/2 l hyvää lihalientä (fondista)
1/2 l punaviiniä
1 dl tomaattipyrettä
suolaa
rouhittua mustapippuria
2 tl kuivattua timjamia
2 tl kuivattua rosmariinia
5-6 laakerinlehteä
200-300 g savuluita
tuoretta rosmariinia
Liha kannataa ottaa huoneenlämpöön ainakin tuntia ennen ruoanvalmistuksen aloittamista. Näin varmistuu, että liha ruskistuu kunnolla (eikä kiehu pannulla rasvassa haalean väriseksi).
Lihan lämmetessä voi pilkoa sipulit ja valkosipulit sekä paloitella juurekset.
Liha pilkotaan viimeisenä ja ylimääräinen rasva poistetaan.
Voi kuumennetaan pannussa ja liha ruskistetaan kuumassa rasvassa pienissä erissä ja siirretään pataan.
Sipulit ja valkosipulit kuullotetaan pannulla ja lisätään lihojen joukkoon.
Lisätään pataan kuutioidut juurekset.
Lisätään lihaliemi-viiniseos.
Savuluut voi kääräistä sideharsoon ennen pataan laittamista.
Tuoretta rosmariinia voi halutessaan laittaa mukaan.
Sitten kansi päälle ja pata uuniin 175 asteeseen ensin tunniksi.Sen jälkeen lämpöä lasketaan 125 asteeseen, jossa pata saa hautua vielä pari kolme tuntia. Kannen voi välillä ottaa pois (nesteen haihtuessa kastikkeen maku paranee).
Lammaspadan voi koristella tuoreella rosmariinilla.
What do you want to do ?
New mail
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti