keskiviikko 26. elokuuta 2020

UUNIPOSSUA


                                                        UUNIPOSSUA (UUDEN AUTON ANSIOSTA)




Olen joskus kuullut, että elämä on sattumien summa. Voi olla, ainakin joskus--uskokoon kukin mitä haluaa. Tämän sapuskan osalta tuo lause ainakin pitää paikkansa. Jos perheeseemme ei olisi iskenyt "autokuume", olisi tämä ruoka jäänyt syömättä.
Sopiva autoehdokas löytyi hakukoneen avulla, joskin 200 kilometrin päästä, Seinäjoelta. Niinpä teimme eväät; kahvi termariin ja voileivät kylmälaukkuun ja käänsimme vanhan automme nokan koti eteläistä Pohjanmaata. Mikäs oli ajellessa, oli kaunis, lähes helteinen loppukesän päivä ja matka taittui mukavasti. Eväät söimme Kurikan Saarijärven rannalla (3-tien vieressä on muuten tosi kiva pysähdyspaikka pöytineen ja jopa roskiksineen), sillä nälkäisenä ei kannata autokaupoille mennä. Perillä Seinäjoella auto tuli koeajettua ja hyväsi todettua ( ylitti kaikki odotukset) ja kun vielä hinnastakin päästiin sopuun, se oli sitten siinä ja kaupat tehtiin hyvillä mielin.
Paluumatkalla pysähdyimme Jalasjärvellä Lihajaloste Korpelan tehtaanmyymälässä. Siellä silmiin osui paketti porsaanfilettä  sekä paketti pariisinperunoita. No, kotiinhan ne tuli kannettua, sillä suomalainenhan ostaa, kun halvalla saa.
Sianlihasta (joulukinkkua lukuunottamatta) on minulle jäänyt lapsuudesta vain vähän muistoja. Siitä varmaan johtuu, etten ennen ole possunfilettä  kokonaisena valmistanut. Nyt jälkikäteen olen erittäin tyytyväinen niin autoon kuin siihen, että opin autonhakumatkamme ansiosta kokonaan uuden ruokalajin valmistamisen. Tähän ohjeeseen on haettu viitteitä netistä, mutta se ei ole minkään ohjeen kopio. Lihan marinoin kaapista löytyneillä aineilla, pariisiperunat saivat värinsä öljyssä pannulla ja lisukkeena olevat pavut on keitetty vahvassa suolavedessä ja maustettu voilla ja valkosipulilla.
Eli kiitos autokuumeelle, hakukoneelle, pitkälle hakumatkalle ja Korpelan tehtaanmyymälän valikoimalle ja sattumalle.

Marinadi 600 g:lle porsaanfileelle

1/2 dl öljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl hunajaa                                       
2 rkl soijakastiketta
2 rkl sinappia
2 tl kanafondia
1-1,5 tl valkosipulimurskaa
1 tl inkivääritahnaa
8 tippaa tabascoa
1-1,5 tl kuivattua rosmariinia

Lisäsi lihaan ja kastikkeeseen tarvitaan

suolaa
rouhittua mustapippuria
lihalientä 2-3 dl
kermaa n. 1 dl
ruskeaa maitzenaa


Lihasta poistetaan isommat kalvot ja kova rasva.
Lihan pintaa hierotaan suolaa ja mustapippuria.
Sekoitetaan kaikki marinadin ainekset ja laitetaan liha marinoitumaan jääkaappiin vähintään 3 tunniksi.



Liha laitetaan uunivuokaan, marinadi kaadetaan päälle ja lihan annetaan kypsyä 175 asteessa 40-45 minuuttia.




Sillä aikaa voi valmistaa lisukkeet.

Tässä pariiisinperunat on paistettu pannulla kuumassa öljyssä ja maustettu suolalla.
Pavut on keitetty vahvassa suolavedessä ja maustettu voilla ja valkosipulilla.
Punasipuli on paistettu viipaleina voissa.

Kypsä liha siirretään tarjoiluvadille ja lisätään lisukkeet viereen.
Vati laitetaan uuniin odottamaan kastikkeen valmistumista.


Kastike saadaan huuhtelemalla paistinvati lihaliemellä ja kermalla. Seos siivilöidään kattilaan ja saostetaan ruskealla maizenalla.




Siinäpä se.
Helppoa ja tosi hyvää.





















































What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti