WANHANAJAN VADELMAPYÖRYKÄT
Viime vuosisadan alussa ilmestyneestä keittokirjasta löytyi ohje kahvipöytään, vadelmapyörykät. Ne ovat vadelmahillolla täytettyjä pikkuleipiä, joita ennen vanhaan tarjottiin vain juhlapäivinä ja tietenkin jouluna.
Ohje tuntui sen verran helpolta toteuttaa, että päätin kokeilla, vaikka en mikään himoleipuri olekaan. Lopputulos yllätti; vadelmapyörykät ovat suussa sulavia.
Vanhasta ohjeesta poiketen koristelin pyörykät tomusokerilla. Syy tähän oli ankea lumeton joulukuun päivä; tomusokeri antoi pyöryköille "lumipeitteen" ja piristi leipurin mieltä.
vadelmapyörykät ilman tomusokeria..
1 muna
1,5 dl sokeria
100 g huoneenlämpöistä voita
1 dl kermaviiliä (tai hapanta kermaa)
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 dl vadelmahilloa
(tomusokeria)
Muna ja sokeri vatkataan vaahdoksi.
Lisätään voi ja kermaviili ja vatkataan tasaiseksi.
Leivinjauhe sekoitetaan vehnäjauhoihin ja jauhot sekoitetaan taikinaan 2-3 erässä.
Sekoitetaan tasaiseksi (ja laitetaan taikina hetkeksi jääkaappiin jähmettymään).
Taikinasta pyöritetään leivinpaperilla päällystetylle pellille pieniä palloja.
Sormella painetaan pallojen keskelle kuoppa.
Kuoppa täytetään vadelmahillolla (käytin pursotinta).
Paistetaan uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti