sunnuntai 8. joulukuuta 2019

JÄÄPAISTI

    

                                 
                                            JÄÄPAISTI


Voiko helpompaa valmistustapaa paistille olla? Lihaan ei tarvitse hieroa mausteita, sitä ei tarvitse ruskistaa ja mikä parasta, se valmistuu vaikka kokki nukkuu.
Jääpaisti alias routapaisti valmistetaan "nurinpäin". Normaalisti liha sulatetaan , maustetaan ja paistetaan. Jääpaistin lihan pitää olla jäistä, eli jos pakastimessa ei ole valmiina jäistä lihaa, paisti jäädytetään ensin. Sitten vaan jäinen liha uuniin mietoon lämpöön kypsymään. Kun lihan laittaa illalla uuniiin, se on aamulla valmis. Sitten liha upotetaan mausteliemeen, jonka keittäminen vie hetken. Mausteliemestä jäähtyvä liha imee itseensä suolaa ja makuja.
Mausteliemen olennaisin osa on suola, loppu on "säätämistä" omien makutottumusten mukaan.

1,5 kg paistia (naudan, hirven, peuran jne.)
2 l vettä
1-1,5 dl karkeaa merisuolaa
3 rkl punaviinietikkaa
0,5 dl soijaa
2 rkl siirappia
5 laakerinlehteä
20 katajanmarjaa
2 tl sinapinsiemeniä
2 tl rosepippureita
2 tl valkopippureita
2 tl mustapippureita
2 tl herbes de provence-yrttimaustetta



Uuni lämmitetään 80 asteiseksi.
Liha laitetaan uunin ritilälle.
Uunin puhjalle laitetaan pelti,
jonne lihan nesteen valuvat.
Pellille voi laittaa vettä, jottei
tihkuva neste pala kiinni.

(Jos haluaa käyttää paistilämpö-
mittaria, sen voi työntää lihaan, kun
liha on muutaman tunnin kuluttua
pehmennyt).




Lihan annetaan olla uuissa ainakin 
8 tuntia, pidenpäänkin riippuen siitä,
miten kypsänä/raakana lihan haluaa
nauttia. 62 asteinen liha on sisältä
punertavaa, 70 asteinen on jo kypsää.









Mausteliemen valmistus on
helppoa.
Riittävästi vettä kattiaan. suola
ja muut mausteet sekaan, kiehautus
ja marinadi on valmis.









Liha otetaan uunista ja upotetaan
mausteliemeen.
Lihan pitää peittyä kokonaan liemeen.
Jäähdytetään ja annetaan seistä 
ainakin 5 tuntia (jopa 2 vrk).










Marinoitunut liha leikataan ohuiksi
viipaleiksi ja tarjoillaan kylmänä
lämpimien lisukkeiden kera.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti