GULASSIKEITTO
Ensimmäisen kerran söin tätä herkkua prahalaisessa pubissa. Keitto oli tosi maukasta eikä hinta päätä huimannut. Gulassikeitto hyppäsi siltä istumalta suosikkisapuskojen top-10-listalle.
Gulassikeitto on alkuperältään unkarilainen paimenten ruoka. Sana gulyas tarkoittaa paimenta ja gulya nautakarjalaumaa. "Oikeaoppinen" gulassi valmistetaan naudanlihasta, joka pilkotaan ja ruskistetaan ennen kypsentämistä. Muut tärkeät ainesosat ovat sipuli ja paprika. Gulassikeitossa liemi on sakeaa ja mausteista.
Keittoa kannattaa valmistaa kerralla iso määrä, sillä se kestää pakastamisen hyvin. Mitään pikaruokaa tämä ei ole, sillä lihaa haudutetaan pitkään miedolla lämmöllä.
1 kg naudan keittolihaa
suolaa
2 sipulia
suolaa
2 sipulia
1 valkosipuli
voita tai öljyä
1 rkl rouhittua mustapippuria
1-1,5 rkl paprikajauhetta
1 tl kuminaa
1-1,5 rkl kuivattua oreganoa
2-2,5 l vettä
3 lihaliemiluutiota
1/2 plo punaviiniä
pala mukulaselleriä
3 varsisellerin vartta
5 porkkanaa
2-3 paprikaa
8-10 perunaa
500 g tomaattimurskaa
1 tl chilirouhetta
1 putkilo (140 g) tomaattipyrettä
tuoretta persiljaa
1/2 plo punaviiniä
pala mukulaselleriä
3 varsisellerin vartta
5 porkkanaa
2-3 paprikaa
8-10 perunaa
500 g tomaattimurskaa
1 tl chilirouhetta
1 putkilo (140 g) tomaattipyrettä
tuoretta persiljaa
Poista lihasta kalvot ja
leikkaa kuutioiksi.
Pilko sipulit ja valkosipuli.
Sekoita mauseet keskenään.
Ruskista lihat voissa kuumalla pannulla muutamassa erässä.
Mausta suolalla ja siirrä kattilaan.
Lisää maustesekoitus lihojen joukkoon ja sekoita.
Kuullota sipulit ja valkosipuli ja lisää lihojen joukkoon.
Kaada viini paistinpannulle ja kiehauta maut talteen.
Siirrä viini kattilaan ja lisää vesi ja lihaliemikuutiot.
Anna hautua miedolla lämmöllä 2-,5 tuntia.
Kuori ja paloittele vihannekset.
Sekoita tomaattimurskaan chilirouhe ja tomaattipyree.
leikkaa kuutioiksi.
Pilko sipulit ja valkosipuli.
Sekoita mauseet keskenään.
Ruskista lihat voissa kuumalla pannulla muutamassa erässä.
Mausta suolalla ja siirrä kattilaan.
Kuullota sipulit ja valkosipuli ja lisää lihojen joukkoon.
Kaada viini paistinpannulle ja kiehauta maut talteen.
Siirrä viini kattilaan ja lisää vesi ja lihaliemikuutiot.
Anna hautua miedolla lämmöllä 2-,5 tuntia.
Kuori ja paloittele vihannekset.
Sekoita tomaattimurskaan chilirouhe ja tomaattipyree.
Lisää vihannekset ja tomaattiseos kattilaan. Sekoita.
Hauduta vielä tunnin verran, kunnes vihannekset ovat kypsiä.
Lisää runsaasti silputtua persiljaa.
HYVÄÄ RUOKAHALUA!
JO ETVAGYAT!
L
Lisää vielä tomaattimurska, chilitomaattisose ja tomaattipyre.
Hauduta vielä tunnin verran kunnes vihanannekset ovat kypsiä.
Ripottele valmiin keiton päälle runsaasti persilja
Jo etvagy
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti