lauantai 27. huhtikuuta 2019

GULASSIKEITTO




                                               GULASSIKEITTO



Ensimmäisen kerran söin tätä herkkua prahalaisessa pubissa. Keitto oli tosi maukasta eikä hinta päätä huimannut. Gulassikeitto hyppäsi siltä istumalta suosikkisapuskojen top-10-listalle.
Gulassikeitto on alkuperältään unkarilainen paimenten ruoka. Sana gulyas tarkoittaa paimenta ja gulya nautakarjalaumaa. "Oikeaoppinen" gulassi valmistetaan naudanlihasta, joka pilkotaan  ja ruskistetaan ennen kypsentämistä. Muut tärkeät ainesosat ovat sipuli ja paprika. Gulassikeitossa liemi on sakeaa ja mausteista.
Keittoa kannattaa valmistaa kerralla iso määrä, sillä se kestää pakastamisen hyvin. Mitään pikaruokaa tämä ei ole, sillä lihaa haudutetaan pitkään miedolla lämmöllä.




1 kg naudan keittolihaa
suolaa
2 sipulia
1 valkosipuli
voita tai öljyä
1 rkl rouhittua mustapippuria
1-1,5 rkl paprikajauhetta
1 tl kuminaa
1-1,5 rkl kuivattua oreganoa
2-2,5 l vettä
3 lihaliemiluutiota
1/2 plo punaviiniä
pala mukulaselleriä
3 varsisellerin vartta
5 porkkanaa
2-3 paprikaa
8-10 perunaa
500 g tomaattimurskaa
1 tl chilirouhetta
1 putkilo (140 g) tomaattipyrettä
tuoretta persiljaa





Poista lihasta kalvot ja
leikkaa kuutioiksi.
Pilko sipulit ja valkosipuli.




                                 Sekoita mauseet keskenään. 




   Ruskista lihat voissa kuumalla pannulla muutamassa erässä.
                         Mausta suolalla ja siirrä kattilaan.



         
             Lisää maustesekoitus lihojen joukkoon  ja sekoita.



       Kuullota sipulit ja valkosipuli ja lisää lihojen joukkoon.

















    Kaada viini paistinpannulle ja kiehauta maut talteen.
   Siirrä viini kattilaan ja lisää vesi ja lihaliemikuutiot.
   Anna hautua miedolla lämmöllä 2-,5 tuntia. 


                         Kuori ja paloittele vihannekset.
       Sekoita tomaattimurskaan chilirouhe ja tomaattipyree.


 

   








          Lisää vihannekset ja tomaattiseos kattilaan. Sekoita.   
   Hauduta vielä tunnin verran, kunnes vihannekset ovat kypsiä.
                           Lisää runsaasti silputtua persiljaa.










                                HYVÄÄ RUOKAHALUA!
                                          JO ETVAGYAT!
































L









Kuori ja kuutioi porkkanat, sellerit, paprikat sekä perunat ja lisää keittoon.

Lisää vielä tomaattimurska, chilitomaattisose ja tomaattipyre.

Hauduta vielä  tunnin verran kunnes vihanannekset ovat kypsiä.






              Ripottele valmiin keiton päälle runsaasti persilja
               
          
                                                         Jo etvagy



















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti