lauantai 27. huhtikuuta 2019

JÄÄTELÖÄ, JÄÄTELÖÄ. JÄÄTELÖÄ


























Kesä keikkuen tulevi ja katukuvaan ilmestyy jäätelökioskeja. Jäätelöhän kuuluu suomalaisten kesään. Toki jäätelöä syödään Suomessa ympäri vuoden.


Suomessa syödään jäätelöä henkeä kohti yli 12 litraa vuodessa. Kiloissa se tekee noin 6 kiloa. Määrä saattaa tuntua suurelta, mutta lasketaanpa: Jos viikossa syö 2 tuuttia tai jäätelöpalloa, tulee vuosittain jätskiä popsittua yli 7 kiloa.

Tänä vuonna (2019) suomalainen jäätelö täyttää 85 vuotta. Vuonna 1934 tanskalainen jäätelömestari Maurits Rassmussen aloitti jäätelönteon Turussa Valion meijerin ullakkotiloissa.

Jäätelöä löytyy Suomesta joka lähtöön; on maito-, kerma-, kasvirasva-, kaura-, sorbettijäätelöä. On tuutteja, puikkoja, sandwichejä, purkkeja, litran paketteja, kakkuja, irtojäätelöä. Löytyy vanilijaa, mansikkaa, suklaata, toffeeta, lakritsia,  karkkijäätelöitä ( esimerkiksi Pätkis, Geisha, Kinder, Marabou...).

Rasvan laatu jä määrä vaihtelevat jäätelöissä suuresti. Tarkemmat tiedot selviävät pakkausselostuksista, joskaan niitä ei pieniin pakkauksiin (yksittäinen tuutti, purkki, eskimo jne.) saa mahtumaan. Myöskään jäätelökioskin seinällä ei näy asiasta mainintaa.
Kermajäätelöiden luulisi olevan hieman energiapitoisempia kuin maitojäätelöiden, mutta poikkeuksia löytyy. Samoin eri valmistajilla energiapitoisuus saattaa vaihdella huomattavasti. Esimerkiksi Valion Pingviini  vanilja kermajäätelössä ( 1 litran kotipakkaus) on 100g:ssa 200 kilokaloria (kcal) kun taas Ingmannin 1 litran kermajäätelössä ilmoitetaan 100g:n sisältävän 78 kcal:a. Sveitsiläisen Mövenpickin vaniljakermajäätelön energiasisältö on 256 kcal/100g. Ns. kotipakkauksissa Ingmannin jäätelöissä näyttäisi olevan pienempi energiasisältö kilpailijoihin verrattuna.







Tuuteissa löytyy sekä maito- että kermajäätelöä. Belgiassa valmistettu Pirkka mansikkatuutti on maitojäätelöä ja sisältää silti 277 kcal/100g. Valion Pingviini suklaapilvituutti puolestaan on kermajäätelöä ja sisältää "vain" 253 kcal/100g. Ingmannin laktoosittomassa Hartwall Jaffa tuuitssa on energiaa 100g:ssa vain 120 kcal. 
Maitojäätelöillä ja kermajäätelöillä ei siis näytä olevan paljonkaan eroa. Uutuutena tulleen  Aino kaurajäätelön energiasisältö on 200 kcal/100g.

Eroja löytyy siis paljon. Kun tarkastelee erityyppisten jäätelöiden "lukuja", silmiin pistää yksi merkittävä asia:
ns. karkkijäätelöissä  on energiaa huomattavasti enemmän. Kotimaisisa karkkijääteköissä luvut ovat jopa 1 1/2-2 kertaisia. Tässä muutama esimerkki: Fazerin Geishatuutti 351kcal/100g, Marianne kermajätelöpuikko 373kcal/100g ja Pätkis kermajäätelöpuikko 338 kcal/100g. Ruotsalaisessa GB Glacen Marabou-tuutissa on energiaa 353 kcal/100g.












Jos haluaa nauttia jäätelöstä, mutta välttää kaloreita, kannattaa kokeilla Ingmannin sokeritonta ja laktoositonta vanilija-vadelmapikaria. Se on kermajäätelöä ja silti siinä on energiaa vain 78 kcal/100g, vähemmän kuin mehujäissä, joita ei jäätelöiksi lasketa.
Kuten edellisestä selviää,  eroja on 78 :n ja 373:n välillä. Ero on  lähes 4,8 kertainen. 









Karkkisisältö lisää energiapitoisuutta. Saman tekevät kuorrutus ja makua lisäävät hillot, joskin löytyy sekä suklaata että pähkinää sisältävää jäätelöä, jossa lukema jää alle 200:n.

Jos on eroja energiamäärissä, niin on eroja hinnoissa.Vertailua vaikeuttaa se, että toisissa tuotteissa hinta on ilmoitettu litraa kohden ja toisissa taas kiloa kohden. Tämä koskee kauppoja. Jäätelökioskilla on esillä ainostaan pallon hinta (tai tuutin tai eskimon).
Luonnollisesti kaupasta ostettu jäätelö on halvempaa. Kioskeilla hinnat ovat lähes samat sekä Valiolla että Ingmannilla. Ravintolat ja jätskibaarit ovat oma lukunsa.

Kalleinta jäätelö on kioskilla. 1 pallo ( 80g ) maksaa 3€. Kun litrasta jäätelöä tulee n. 8 palloa saadaan litrahinnaksi 24€.

Kaupoissa valikoima on suuri ja hinnat vaihtelevat tuotteittain suuresti. Kun ostaa ns. monipakkauksen, on  yksittäinen  partikkeli halvempi kuin irrallaan ostettaessa. Esimerkiksi Ingmannin Lakritsiunelma-tuutti maksaa yksittäin 1.15€ ja 6 kappaleen paketissa ( puolet suklaata) 92,5 senttiä. hintaero on 22,5 senttiä. Magnumin Classic/Almond/White-puikko maksaa 6 kappaleen paketissa 4,35 = 0,725€, kun lähes vastaava Magnun valkosuklaa maksaayksittäin ostettuna 1,99€. Ero on yli 1.26€,
6 kpl Pingviini-triotuuttipakkaus maksaa 4,38€ ja saman painoinen kuningatartuutti maksaa yksittäin ostettuna 0,98€. Eroa on 25 senttiä eli n. 25%.

Sitten ovat kauppojen omat tuotteet eli K-ryhmän Pirkka ja S-ryhmän Rainbow ja X-tra. Näistä halvimman tuutin saa 15,5 sentillä (  X.tra monipakkaus ja vain yhtä laatua). Rainbow-tuutteja saa 6 kappaleen pakkauksenhintaan 1,45€ eli 24,1 senttiä kappale. Yksittäin ostettu Rainbow-tuutti maksaa 38 senttiä. S-ryhmän tuotteet tulevat Alankomaista, Belgiasta, Liettuasta, Saksasta ja Suomesta. K-ryhmän Pirkkajäätelöt ovat Belgiasta, Italiasta,Virosta ja Suomesta. Pirkka-tuutin hinta on 50 senttiä. Hintaeroa on siis parhaimmillaan 34,5 senttiä eli halvin maksaa 1/3 kalleimman hinnasta.
Eikä tässä vielä ihan kaikki. Sama tuote ( em. vähäkalorinen Ingmannin vanijavadelma-pikari) maksaa Prismassa  2,25€  ja Citymarketissa 1,95€. Eroa on 30 senttiä eli 13%.


Viime kesänä kävin mieheni kanssa pari kertaa viikossa Tampereen Pyynikillä nauttimassa maisemista ja jätskistä. 5 kukkauden aikana (touko-syyskuu) käyntikertoja kertyi n. 40 ja kahteen jäätelöpalloon upposi kerralla 6 euroa .Kesän jäätelöt tulivat maksamaan 240€. Tällä hetkellä suosikkijäätelöni on Rainbown suklaatuutti. Siinä on sekä vanilja- että suklaamaitoäätelöä, hasselpähkinöitä, päällä suklaata ja vohvelin pohjalla "suklaanappi". Tuolla 240:llä eurolla saamme niitä 995 kappaletta. Tai jos syömme niitä 2 kertaa viikossa, kuluu jätskirahaa alle 20€ ja loput 220€  voi pistää matkakassaan ja säästää vaikka tulevaan Italian matkaan. Rooman paras jäätelö löytyy mielestäni Fontana Di Trevin vieressä olevasta jäätelökaupasta.








Elämästä täytyy myös nauttia. Kaikkea ei voi laskea kaloreissa eikä aina edes euroissa. Maisemalle Pyynikillä ei voi laskea hinta. Se on ilmainen Ja mikä parasta, siellä voi maisemia ihaillessa nauttia herkullista jäätelöä vaikka suklaa- tai mansikkakastikkeen kera. ja unohtaa kalorit ja energiasisällöt.

















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti