maanantai 2. marraskuuta 2020

MAKSAPASTEIJA

 

                                                                                                      MAKSAPASTEIJA




Vaikka maksapasteijaa  nykyään tulee syötyä muulloinkin kuin jouluna, näin ei ole ollut aina. Lapsuudessani ja nuoruudessani tuota herkkua syötiin meidän perheessä vain jouluisin. Hakaniemen hallista ostettiin joulupöytään pala (pieni) HK:n kalaasimaksapasteijaa. Tuo folioon kääritty palanen oli mielestäni  parasta, mitä  joulupöydässä oli tarjolla. Sille ei vetänyt vertoja isän paistama kinkku eikä myöskään isän tynnyrikalasta valmistama lasimestarin silli, eikä edes äitini valmistama pitkään uunissa hautunut karjalanpaisti. Vielä nykyäänkin maksapasteija on minulle asia, jota ilman joulu ei tunnu Joululta. Muita vastaavanlaisia asioita ovat partiolaisten adventtikalenteri ja Hoosiannan laulaminen kirkossa 1. adventtisunnuntaina.
Olen aina luullut, että maksapasteijan valmistus on vaikeaa ja ettei sitä  kannata itse edes yrittää valmistaa. Ja kuten niin usein ennenkin, vanha toteamus "luulo ei ole tiedon väärti" piti paikkansa. Löysin netistä Marttojen ohjeen ja siitä sitten vaan kokeilemaan. Kun Jouluunkin oli vielä reilusti aikaa, ei olisi haitannut jos tämä ns. harjoituskappale olisi ollut ihan susi (pojalla on kolme koiraa--niille kelpaa).  Lopputulos kuitenkin yllätti, hyvää tuli, joskin väri on toisenlainen kuin kaupan valmisteissa, mutta nehän sisältävätkin punaista väriä antavaa nitriittiä ym. "numeroaineita.
Englantilainen runoilija ja kuvataiteilija William Blake on joskus todennut, että  "et koskaan tiedä rajojasi, jos et ylitä niitä". Tulipahan ainakin yksi raja ylitettyä tätä maksapasteijaa tehdessä.

500 g jauhettua (naudan) maksaa
2 sipulia
2 rkl voita
2 dl korppujauhoja
4 dl kermaa
3 munaa
10 anjovisfilettä + lientä
1 tl suolaa
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl valkopippuria
1 tl meiramia
















Hienonna sipulit ja hauduta ne voissa.

















Sekoita kermaan kaikki mausteet.





Lisää kerman joukkoon korppujauhot ja anna niiden turvota hetken aikaa.















Vatkaa munat vaahdoksi.






Hienonna anjovikset ja sekoita niihen liemi joukkoon.












Sekoita kaikki ainekset keskenään.




Vuoraa paistovuoka/-vuoat leivinpaperilla ja  kaada taikina  siihen/niihin . Jätä 1/4  korkeudesta nousemisvaraa.












Peitä vuoka/vuoat foliolla ja laita se/ne reunalliselle uunipellille 175 asteiseen uuniin.











Kaada uunipellille vettä niin paljon kuin mahtuu ja kypsennä noin 2 tuntia.











Kumoa jäähtyneenä esimerkiksi folion päälle.











Paloittele tarpeen mukaan sopiviksi paloiksi.





Maksapasteijaa voi huoletta pakastaa esim. folioon käärittynä.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti