lauantai 7. marraskuuta 2020

VALKKARISIIKAA


                                                                          VALKKARISIIKAA


Voin jotensakin hyvällä omallatunnolla sanoa olevani hintatietoinen, ainakin mitä tulee elintarvikkeisiin. Se johtuu (mitä todennäköisimmin) siitä, että olen ollut suuren osan elämästäni tekemisissä tavalla tai toisella ruoan kanssa. Kesätyöpaikka Helsingin Kauppatorilla opetti omansa, samoin opiskeluaikaiset työpaikat kauppojen kassoilla. Koulutukseni puolestaan on opettanut  maito- ja lihatuotteiden tien ( ja samalla hinnan muodostumisen) navetasta kaupan hyllyille.
En ole turhan nuuka, mutta ruoasta en halua maksaa liikaa. Olen siinä onnellisessa asemassa, että rahaa ruokaan  kyllä riittää, mutta kun vähän  katsoo, mitä, mistä ja koska ostaa, säästyy rahaa,  jonka voi käyttää muuhun, vaikkapa itsensä hemmotteluun (pieni lomamatka tms.).
Nyt, eläkkeellä ollessani, minulla on aikaa ruoan hankintaan ja laittamiseen enemmän kuin aikaisemmin. Mutta en muista, että aikaisemminkaan minulla koskaan olisi ollut niin kiire, etten olisi ehtinyt/jaksanut kauppojen tarjouksia hyödyntää. Muistan hyvin vielä senkin ajan, jolloin lompakossa oli enemmän tarjouskuponkeja kuin rahaa.
Kaikesta "säästämisestä" huolimatta tai siitä johtuen meillä syödään hyvin. Raaka-aineet  ovat aina tuoreita ja harvoin viimeinen käyttöpäivä määrää sen, mitä meillä syödään.  Tämä kalaruoka on siitä hyvä esimerkki. Yleensä siikafileet maksavat noin 30€/kg , mutta tarjouksesta niitä saa 20€/kg tai vähän allekin. Mutta sitten on tosi "supertarjouksia" , kuten suosikkimyymälässäni (Nokian K-Supermarket Loytiksessä). Sain sieltä ostettua siikafileitä alle kympillä kilo (vain itse kalastamalla saa vielä edullisemmin). Normaalihinnan ja tarjoushinnan välinen ero on 20€/kg ja kun kerralla tuli ostettua kaksi kiloa, tekee se meikäläisen laskuopin mukaan 40€ rahaa "hemmottelukassaan", jos ja kun siikaa nyt yleensä sitten haluaa syödä. Eihän meillä toki heti kaikkea kerralla syöty, pakastimet on keksitty. Näin siis meillä-hyvää, mutta edullisesti.

Nahallisia siikafileitä
1 sitruuna
2 tomaattia
pieni paprika
tilliä
n. 1 kg keitettyjä perunoita
suolaa
rouhittua valkopippuria
rosepippureita

marinadi

1 dl oliiviöljyä
1 dl valkoviiniä
1 dl sitruunamehua
1 tl kalafondia
1 tl suolaa
2 tl kuivattua rosmariinia
rosepippureita

Marinadin ainekset sekoitetaan keskenään.





Siikafileet laitetaan kannelliseen vuokaan ja marinadi kaadetaan niiden joukkoon.
Ravistetaan ja laitetaan jääkaappiin marinoitumaan yön yli.




Voidellaan uunivuoka marinadilla.
Laitetaan vuoan pohjalle viipaloidut keitetyt perunat.



Ladotaan siikafileet perunoiden päälle.
Lisätään maun mukaan suolaa ja valkopippuria.




Päälle laitetaan viipaloidut sitruuna, paprika ja tomaatit sekä tilliä.




Kypsennetään 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia.



                        Kastike on Blå Bandin kalakastiketta--ei välttämätön.       








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti