maanantai 16. marraskuuta 2020

YRTEILLÄ JA SITRUUNALLA MAUSTETTU VIILLOKKI


                                                YRTEILLÄ JA SITRUUNALLA MAUSTETTU VIILLOKKI


Tämä ruoka olisi todennäköisesti jäänyt tekemättä ilman Kallion Yhteiskoulun kotitalousopettajan Kaarina Knuutilan oppeja. Hän opetti mm.  kastikkeiden valmistuksen, sillä tuolloin elettiin aikaa ennen pussikastikkeita. Myös tämä "sitruunaliha" on koulun oppeja, vaikkakin tähän  on  lisätty tuoreita yrttejä, joita niitäkään ei saanut kaupoista vielä 1970-luvun alussa. Tässä on siis keitettyä lihaa ja kastike (vaalea peruskastike) on tehty lihan keitinliemestä.  Kyseisen kastikkeen voi sitten maustaa sitruunalla, piparjuurella tai vaikkapa tillillä (tilliliha). Ruokaa kutsutaan hienommalla nimellä viillokiksi. Ranskalaiset kutsuvat tätä nimellä blanquette au veu, jos liha on vasikanlihaa. Suomeksi se tarkoittaa vasikanlihamuhennosta. Minulle se on aina ollut ja on edelleenkin sitruunalihaa. Ja se maistuu hyvälle 2020-luvullakin.


n. 1 kg naudanlihaa (vasikkaa, jos löytyy)

luuta (jos löytyy)

2 l vettä

2 sipulia

5-6 valkosipulinkynttä

2-3 porkkanaa

2,5 tl suolaa

10-15 mustapippuria

10 valkopippuria

5 laakerinlehteä

1 rkl herbes de provence-yrttimausteseosta














Kastike

50 g voita

3/4 dl vehnäjauhoja

1 l keitinlientä

1 sitruunan mehu

1/2 dl kermaa

1 ruukullinen tuoretta timjamia

1 ruukullinen tuoretta basilikaa


Lihaa ( ja luuta ) liotetaan kylmässä vedessä tunnin ajan.









Vesi kaadetaan pois ja liha (ja luu) laitetaan uuteen veteen kiehumaan. Keitetään, kunnes muodostuu verivaahtoa, joka kuoritaan pois.








Joukkoon lisätään sipulit ja valkosipulinkynnet (ei tarvitse kuoria), paloitellut porkkanat sekä mausteet.

Keitetään hiljalleen 2-3 tuntia.





Liha otetaan liemestä leikkuulaudalle ja liemi siivilöidään.












Liha paloitellaan tarjoiluastiaan.
















Voi sulatetaan kattilassa. Joukkoon sekoitetaan vehnäjauhot.













Kuuma keitinliemi sekoitetaan voi-jauhoseokseen pienissä erissä. Sitten kastikkeen annetaan kiehua hiljalleen n. 10 minuuttia, jotta jauhot kypsyvät.













Kastike maustetaan sitruunalla, kermalla ja tuoreilla silputuilla yrteillä.
















Kastike kaadetaan pilkottujen lihojen päälle.





Kuumennetaan hetken aikaa ennen tarjoilua ( jotta lihat lämpenevät).
Koristellaan yrteillä.





Tarjoillaan keitettyjen perunoiden tai riisin kera.
Uunijuureksetkin sopivat-kuten kuvassa.



                    Ai että, ihan tulee nuoruus mieleen.😊😊😊


What do you want to do ?
New mail

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti