YRTEILLÄ JA SITRUUNALLA MAUSTETTU VIILLOKKI
Tämä ruoka olisi todennäköisesti jäänyt tekemättä ilman Kallion Yhteiskoulun kotitalousopettajan Kaarina Knuutilan oppeja. Hän opetti mm. kastikkeiden valmistuksen, sillä tuolloin elettiin aikaa ennen pussikastikkeita. Myös tämä "sitruunaliha" on koulun oppeja, vaikkakin tähän on lisätty tuoreita yrttejä, joita niitäkään ei saanut kaupoista vielä 1970-luvun alussa. Tässä on siis keitettyä lihaa ja kastike (vaalea peruskastike) on tehty lihan keitinliemestä. Kyseisen kastikkeen voi sitten maustaa sitruunalla, piparjuurella tai vaikkapa tillillä (tilliliha). Ruokaa kutsutaan hienommalla nimellä viillokiksi. Ranskalaiset kutsuvat tätä nimellä blanquette au veu, jos liha on vasikanlihaa. Suomeksi se tarkoittaa vasikanlihamuhennosta. Minulle se on aina ollut ja on edelleenkin sitruunalihaa. Ja se maistuu hyvälle 2020-luvullakin.
n. 1 kg naudanlihaa (vasikkaa, jos löytyy)
luuta (jos löytyy)
2 l vettä
2 sipulia
5-6 valkosipulinkynttä
2-3 porkkanaa
2,5 tl suolaa
10-15 mustapippuria
10 valkopippuria
5 laakerinlehteä
1 rkl herbes de provence-yrttimausteseosta
Kastike
50 g voita
3/4 dl vehnäjauhoja
1 l keitinlientä
1 sitruunan mehu
1/2 dl kermaa
1 ruukullinen tuoretta timjamia
1 ruukullinen tuoretta basilikaa
Lihaa ( ja luuta ) liotetaan kylmässä vedessä tunnin ajan.
Vesi kaadetaan pois ja liha (ja luu) laitetaan uuteen veteen kiehumaan. Keitetään, kunnes muodostuu verivaahtoa, joka kuoritaan pois.
Joukkoon lisätään sipulit ja valkosipulinkynnet (ei tarvitse kuoria), paloitellut porkkanat sekä mausteet.
Keitetään hiljalleen 2-3 tuntia.
Liha paloitellaan tarjoiluastiaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti