lauantai 21. marraskuuta 2020

PAISTETTUA KUHAA VIHANNESPEDILLÄ


                                                         PAISTETTUA  KUHAA VIHANNESPEDILLÄ


Tapanani on ollut kirjoitaa tähän blogiin, reseptin alkuun jotakin, mikä sivuaa kyseistä reseptiä. Joskus se on muisto menneiltä ajoilta tai sitten vain jotakin sepustusta reseptin raaka-aineista. Nyt pää lyö ihan tyhjää. Onkohan pääni täyttynyt italiankielen sanoilla, kun piti vielä vanhoilla päivillä näyttää (itselle tai muille?), että vanhanakin voi oppia uuden kielen? Siitäpä tulikin mieleen, että kuha on italiaksi lucioperca, mutta keittiökielessä se lyhennetään niin, että keitetty kuha on luccio (äännetään luzzo) bollito ja paistettu kuha kuten tässä ohjeessa on luccio fritto. Vihannekset monikossa puolestaan on verdure, joten tämän annoksen nimi  käännettynä  karkeasti italiaksi on "luccio fritto con verdure". 

Pää voi lyödä tyhjää myös siksi, että sanat eivät riitä kertomaan kuinka hyvää tämä on. Ruoka vie kielen mennessään. Se on todella hyvää ja kevyttä. Ohjeen runko löytyi (tottakai) netistä, osoitteesta keittotaito.com. Alkuperäisestä ohjeesta poiketen vihanneksista kesäkurpitsa on tässä korvattu parsakaalilla (broccoli) ja kastike on vaaleaa peruskastiketta, joka on tehty kala- ja hummeriliemen sekoituksesta kun alkuperäisessä ohjeessa pannulle lisättiin kalojen paistamisen jälkeen kermaa, joka kiehautettiin.

Turhaan en kehu, tämä on TODELLA HYVÄÄ, kalaruokaa parhaimmillaan.


Kalat:

n. 1,2 kg kuhafileitä

2 dl vehnäjauhoja

3 kananmunaa

2-3 dl korppujauhoja

2 tl suolaa

1 tl valkopippuria

2 tl herbes de provence-yrttisekoitusta

voita/öljyä


Vihannekset:

100 g herneitä

1 paprika (tässä 5 makeaa minipaprikaa)

1 parsakaali

20 kirsikkatomaattia

tuoretta timjamia

ripaus suolaa

ripaus mustapippuria

1 rkl sitruunamehua ( tai valkoviinietikkaa)

oliivioljyä.


Kastike:

50 g voita

3/4 dl vehnäjauhoja

1 l kala-hummerilientä (fondista 1:1)

1-2 rkl sitruunamehua

1/2 dl kermaa

tuoretta timjamia


Vihannekset paloitellaan ja paistetaan pannulla oliiviöljyssä 2-3 minuuttia.

Maustetaan suolalla, pippurilla, silputulla timjamilla ja sitruunamehulla.



Kalat kieritellään ensin vehnäjauhoissa, joihin on sekoitettu mausteet, sitten vatkatussa kananmunassa ja viimeiseksi korppujauhoissa.




Paneroidut kalat paistetaan kuumassa voi-öljyseoksessa kauniin ruskeiksi.




Kastikkeeseen tuleva voi sulatetaan kattilassa. Voihin sekoitetaan vehnäjauhot. Seokseen lisätään kuuma kalaliemi pienissä erissä ja kastikkeen annetaan kiehua muutama minuutti. Kastike maustetaan kermalla, sitruunamehulla ja silputulla timjamilla.





Vihannekset ja kalat ladotaan tarjoiluastiaan.




Kastike kaadetaan päälle.





Jos ainekset ovat ehtineet jäähtyä, kuumennetaan ruokaa uunissa (200 asteessa) 5-10 minuuttia.




 Tilli sopii koristeeksi.




Alkuperäisessä ohjeessa suositeltiin lisukkeeksi keitettyjä perunoita. Mielestäni niitä ei välttämättä tarvita.






















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti