sunnuntai 12. heinäkuuta 2020

SAVULOHIPIIRAKKA





                                                                   SAVULOHIPIIRAKKA




Tein tämän piirakan aineksista, joita löytyi, kun tyhjentelin jääkaappia. Olimme Fainan ja Feltsun kanssa lähdössä pienelle  retkelle. Retken tarkoitus oli käydä katsomassa näiden lastenlasten uutta tulevaa perheenjäsentä, 6-viikkoista ajokoiranpentua, jonka nimeksi tulee Suora, joten yhtä hyvin tämän piirakan nimi voisi olla Suoran Piirakka.
Suora asui emonsa ja viiden sisaruksensa kanssa Imatralla hieman yli 300 km:n matkan päässä, joten kun kerran reissuun lähdimme, päätimme samalla tehdä pienen kotimaankiertueen ja viipyä retkellä muutaman päivän. Ja retkellehän tarvitaan eväitä. Tämän piirakn tarkoitus oli täyttää osa evästarpeista. Kävi kuitenkin niin, että matkalle jäi vaan pieni osa piirakasta, sillä osan ehdimme syödä ennen kuin edes pääsimme matkaan. No oli meillä toki muitakin eväitä kylmälaukussa, joten nälkää ei nähty matkalla Tampere-Imatra-Hamina-Loviisa-Porvoo-Tampere (noin 800 km kaikkiaan).
Suora valloitti rauhallisella olemuksellaan meidät kaikki. Se jäi kuitenkin vielä emonsa luo pariksi viiikoksi kasvamaan ennen luovutusta. 

 














Me jatkoimme matkaa ja piirakan rippeet söimme iltapalaksi Loviisan Ulriikanhovissa, jossa yövyimme ennen viimeistä ajomatkaa takaisin kotiin.
Tässä piirakassa on käytetty "tähteitä"; keitettyjä perunoita (ja kukkakaalia), jääkaapista löytynyttä savulohen palaa ja niitä vihanneksia, mitä nyt sattui olemaan. Ja ihan hyvää siitä tuli.

1 pkt pyöreää piirakkataikinaa (suolaiseen leivontaan)
250 g savulohta
2-3 keitettyä perunaa (ja vähän kukkakaalia)
2 dl ruokakermaa (kolme juustoa)
suolaa
1-2 tl herbes de provence-yrttimaustetta
tilliä
ruohosipulia (uuden sioulin varsia)
3 kananmunaa
150 g valkosipulituorejuustoa
1/2 paprikaa
kymmenkunta pikkutomaattia

Taikina painellaan piirakkavuokaan.
Keitetyt perunat murskataan haarukalla ja sekoitetaan 1/2 desilitraan ruokakermaa.
Seos levitetään piirakkataikinan päälle.
0




Sitten lisätään haarukalla pilkottu savukala ja yrttimaustetta.



Kalan päälle ripotellaan (runsaasti) silputtua tilliä ja ruohosipulia/sipulin varsia.


Paprika ja tomaatit pilkotaan ja osa niistä lisätään piirakkaan tässä vaiheessa.
Loput ruokakermasta, kananmunat ja tuorejuustoa sekoitetaan ja seos lisätään piirakan päälle.





Pinnalle vielä loput tomaatit, paprika ja tilliä, ruohosipulia sekä ripaus suolaa.


Paistetaan 200 asteessa puolisen tuntia.



2 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta! Tämä vaikuttaa herkulliselta ja sellaiselta, jota pitää ehdottomasti kokeilla.

    VastaaPoista
  2. Kiitti kommentista Satu.
    Meillä se todellakin "osui ja upposi".

    VastaaPoista