torstai 23. heinäkuuta 2020

KARDEMUMMAINEN RAPARPERI-VADELMAHILLO



                                                 KARDEMUMMAINEN RAPARPERI-VADELMAHILLO


Olen tainnut jo monta kertaa mainita Helsingin Pakilassa sijaitsevan siirtolapuutarhamökin, jonka vanhempani hankkivat vuonna 1965. Siirtolapuutarhassa kaikilla oli ja on edelleenkin sekä vadelmia että raparperia, niin meilläkin. Niistä äitimme keitti meille usein kiisseliä, jonka sekaan lorautimme tilkan kermaa. Ai että sitä makua.
Viime viikonloppuna olimme jälleen tuolla mökillä. Vadelmat kypsyivät vauhdilla ja niitä tuli poimittua sekä siskolleni (mökin nykyinen omistaja) pakastimeen että meille itselle tänne Tampereelle tuotavaksi. Tuliaisina oli myös "oman maan" perunoita, salaatia ja raparperia.
Siskoni nimipäivä osui vierailumme aikaan ja joimme tietenkin nimpparikahvit siirtolapuutarhan pihakeinussa. Siskoni tarjosi omatekoisia leivoksia,  joissa oli mm. hänen  itsetekemäänsä raparperihilloketta. Tuon hillokeen yksi mielenkiintoinen asia oli sen sisältämä kardemumma. Se antoi raparperille pikantin maun. Siitä sain idean laittaa kardemummaa raparpereista ja vadelmista keitetyn hillon sekaan. Ja se kannatti, hyvää tuli - todellakin.
Jotta määrät tulisivat kaikille selviksi, tässä pieni muistisääntö tähän hilloon: painossa raparperia, vadelmia ja hillosokeria laitetaan kaikkia lähes yhtä paljon. 1 litra pilkottuja raparpereja painaa n. 450 g. 1 l vadelmia painaa n. 500 g ja sokeria kuluu noin 450 g, joka puolestaan on n. 5 desilitraa. 

Eli

2 l pilkottuja raparperinvarsia
2 l vadelmia
1 l hillosokeria
2 rkl vettä
2 rkl vanilliinisokeria
1-2 rkl kardemummaa





Laita vesi kattilan pohjalle ja lisää raparperit.
Anna kiehuoa hiljalleen kunnes raparperit ovat pehmeitä.
















Lisää joukkoon vadelmat ja anna seoksen kiehua hiljalleen 20 minuuttia.
















Kuori syntyvä vaahto pois.




Lisää sokeri, vanilliinisokeri ja kardemumma.





Keitä vielä noin 10 minuuttia.
Jos vaahtoa kertyy edelleen, kuori se pois.



Anna hillon jäähtyä hetken.
Kaada puhtaisiin lasipurkkeihin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti