OLUESSA HAUDUTETTU KAALILAATIKKO
Eipä uskoisi, että eletään heinäkuuta. Lämpömittari on kivunnut hädin tuskin 10 asteeseen ja tottakai kaiken lisäksi vielä sataa. Sade sinällään ei ole yllätys, sillä nyt on naisten viikko ja "naistenviikolla sataa aina" (näin äitini tapasi sanoa joka kesä). Huonolla säällä on hyvät puolensa; kun ulos ei ole asiaa, voi pitää "keittiöpäivän". Muutaman tunnin aherrus antaa hyvän mielen ja aherruksen tuloksena saataa syntyä jotakin hyvää suuhunpantavaa.
Aloitin keittämällä pari kattilallista raparperi-vadelmahilloa. Ainekset olivat tuliaisia retkeltämme siskoni siirtolapuutarhamökille Helsingin Pakilaan.
Seuraava projekti oli kaalilaatikko - tuo lähes kaikille tuttu perisuomalainen kotiruoka. Aikaa kun oli, tein sen hieman pitemmän kaavan kautta ja lisäsin siihen vielä porkkanaakin. Kaalin haudutin vasikanlihaliemessä, johon lisäsin tummaa olutta ja siirappia - tottakai. Loppusilauksen laatikolle antoi kuohukerma. Ja pitkä paistoaika.
Kiireiselle en tätä ohjetta suosittele, sillä aikaa tämä vie ainakin 3 tuntia ellei enemmänkin. Lopputulos on mielestäni kaiken ajan ja vaivan arvoista. Tämä on todella hyvää.
Tällä ohjeella ruokaa tulee isommallekin porukalle. Määrät voi halutessaan puolittaa. Tämän sapuskan voi myös huoletta pakastaa.
2 kg keräkaalia
700 g jauhelihaa
3 sipulia
5 porkkanaa
3 dl puuroriisiä
8 dl kasvislientä
2 l lihalientä
1 l tummaa olutta
1 dl + 2-3 rkl tummaa siirappia
2-3 dl kuohukermaa
suolaa
rouhittua mustapippuria
öljyä/voita
Leikkaa kaali suikaleiksi.
Hienonna sipulit.
Raasta porkkanat.
Ota jauheliha huoneenlämpöön. Huoneenlämpöinen liha ruskistuu paremmin.
Keitä sekä kasvisliemi että (vasikan)lihaliemi--kuutioista tai fondista.
Kaada kattilan pohjalle öljyä ja ruskista kaalisuikaleet pienissä erissä.
Siirrä sen jälkeen kaali isompaan kattilaan.
Sekoita lihaliemeen 1 dl siirappia ja 1-2 tl suolaa.
Kaada seos oluen ja kaalisuikaleiden joukkoon.
Anna kaalin hautua tässä liemessä tunnin verran.
Lisää puuroriisi kiehuvaan kasvisliemeen ja keitä kunnes neste on imeytynyt.
Paista jauheliha voissa/öljyssä pienissä erissä.
Mausta suolalla ja mustapippurilla ja 1 rkl:lla siirappia
Ruskista sipulit ja mausta tarvittasessa.
Kuullota raastetut porkkanat.
Sekoita riisi, jauheliha ja sipulit sekä porkkanat keskenään.
Nosta hautunut kaali reikäkauhalla liemestä joukkoon.
Tämäkin vaihe kannattaa tehdä pienemmissä erissä.
Siivilöi joukkoon kaalin haudutuslientä ja kuohukermaa niin, että nestettä on seoksen yläpintaan asti.
What do you want to do ?
New mail
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti