lauantai 4. toukokuuta 2019

MAKSASTROGANOFF WOKKIPANNUSSA






                             Maksastroganoff wokkipannussa





                                                                                                                                                                    Maksaa tulee valmistaneeksi harvoin; ehkä sitä syötiin lapsena liiankin kanssa. Moni pitää maksaa arkisena ruokana. Joillekin maksa on inhokki. Meillä näin ei ole. Maksa on hyvää ja edullista.Viikonlopun kunniaksi päätin valmistaa kerralla kunnon satsin -- riittääpä ( ? ) sitten muutamaksi päiväksi. Perinteisen padan sijaan käytin wokkipannua.


 

           Ainekset

1 kg naudan maksaa
200 g pekonia
1 keltasipuli
2 punasipulia
1 nippu (120g) kevätsipulia
7 valkosipulinkynttä
5 porkkanaa
250 g herkkusieniä
4 dl valkoviiniä
puoli kourallista tuoreita yrttejä (sitruunatimjamia, rosmariinia, persiljaa)
1 l  vahvaa riistalientä
(= 3 rkl riistafondia + 1 l vettä)
2 tl suolaa
2 tl rouhittua mustapippuria
3 tl savustettua paprikajauhetta
3 tl herbes de provence yrttiseosta.
5 rkl ruskeaa maizenaa
1 dl ranskankermaa
2-3 rkl dijon-sinappia
3 valkosipulikurkkua


                       Poista maksasta kalvot ja leikkaa paloiksi.
                                Paloittele pekoni kuutioiksi.



                       Paloittele sienet, porkkanat ja sipulit.






Paista pekoni pannulla omassa rasvassaan. Siirrä kannelliseen astiaan.
Paista seuraavaksi maksanpalat ja siirrä nekin kannelliseen astiaan.


Sekoita pienessä kulhossa suola, mustapippuri, paprikajauhe ja yrttiseos.
Lisää 1/3 pekonien joukkoon ja 2/3 maksapalojen joukkoon.
Laita kannet päälle ja ravista, jotta mausteet leviävät tasaisesti.







 Laita maksanpalat sivuun odottamaan.






Lisää pannuun 1-2 rkl voita ( ja tarvittaessa öljyä) ja ruskita sienet kauniin ruskeiksi.







Leikkaa tuoreet yrtit (sitruunatimjami, rosmariini ja persilja) silpuksi.
Kaada viini paistinpannulle, jotta maut tulevat talteen,.
Lisää silputut yrtit ja keitä muutama minuutti.






















    Kuumenna öljy wokkipannussa ja lisää porkkanat ja sipulit ja                            anna kypsyä muutaman minuutin ajan. 



     

                     Lisää paistetut sienet ja viini yrtteineen.
                                         Lisää riistaliemi.

               Anna hautua kannen alla kunnes porkkanat ovat kypsiä
                                      ( kypsyvät viimeisinä ).

                              Sakeuta maizenalla ja kiehauta.

       Lisää ruskistetut maksanpalat, ranskankerma ja sinappi ja  
       sekoita.  Anna kiehua n. 10 minuuttia miedolla lämmöllä.
                                  jotta maksa kypsyy.







              Lisää paloitettut suolakurkut ja kortistele halutessasi
                                                yrteillä.




                                        
                                                   
    Tarjoa esimerkiksi duchesse-perunoiden ja keitettyjen papujen                                                    kanssa.






                                              


                       
               

  






       

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti