torstai 16. toukokuuta 2019

ISOTÄDIN MOKKATÄYTTEISET LUSIKKALEIVÄT





                               
                                                                                                                                                                                                            ISOTÄDIN MOKKATÄYTTEISET LUSIKKALEIVÄT



 Lusikkaleivät olivat lapsuudessani maailman suurinta herkkua. Niitä valmistettiin vain synttäreille tai lukukauden päätteeksi, sekä tietenkin jouluna. Niitä sai yhden kerrallaan.Varmaan sen tähden ne ovat mieleen jääneetkin.
Äitini sai tämän resetin tädiltään, joka piti ns. herrasväen pitoja Tyrväällä (nyk. Sastamala). Resepti on reilusti yli 100 vuotta vanha, sillä kyseinen isotäti syntyi 1800-luvun puolella.

Lusikkaleipien väkertäminen vaatii aikaa ja pitkää pinnaa, ainakin allekirjoittaneelta. Lopputulos on kuitenkin palkitseva.


 Ainekset

200 g voita
n. 2 tl munan valkuaista
200 g sokeria
300 g hienoja vehnäjauhoja
3 tl vaniljasokeria
11/2 tl ruokasoodaa

Ensin voi paistetaan ( 2 erässä) ja vispataan vähän.
Sitten lisätään sokeri ja munan valkuainen ja vispataan lisää (kestää kauan, ole kärsivällinen).
Sitten lisätään jauhot, vaniljasokeri ja ruokasooda.
Sekoitetaan hyvin.
Annetaan seistä hetken.





 Ota taikinasta nokareita teelusikkaan ja painele massa tiiviiksi.



           Paistetaan 9 minuuttia 175 asteessa ja annetaan jäähtyä.




Mokkatäyte 

100g HUONEENLÄMPÖISTÄ voita
2 rkl (kukkuraista) sokeria
n. 2 rkl oikein mustaa mokkakahvia
2 munan keltuaista

Ensin voi hierotaan vaaleaksi.
Lisätään sokeri ja keltuaiset. 
Viimeiseksi lisätään kahvi kuumana ja vispataan hyvin.
Jäähdytä.



Laitetaan täytettä lusikkaleivän sileälle puolelle ja paina toinen puolikas kaveriksi.
Lopuksi kieritetään sokerissa.





                     MAKOISIA HERKUTTELUHETKIÄ!


                           


                                 
                                            








What do you want to do ?
New mail

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti