torstai 9. toukokuuta 2019

JUUSTOINEN MADEKEITTO


                                          Juustoinen madekeitto                       



 Made eli matikka on keskitalven kala. Se on suomalaisista kaloista siitä erikoinen, että se kasvaa talvella. Näin keväällä ei kalakaupasta madetta löydy, mutta onneksi pakastimesta löytyi tämä yksilö,  jonka kalastava poikani oli nylkenyt ja perannut valmiiksi ennen pakastusta.





 Ensin tehdään maukas liemi ja keitetään kala

 1 made ( 700-1000g)
 1 sipuli
 4 salottisipulia
 1-2 porkkanaa
 2-3 lehtisellerin vartta
 10-15 valkopippuria
 10-15 mustapippuria
 yrttejä maun mukaan ( persiljaa, rosmariinia, timjamia, salviaa )
 1.5-2 l vettä
 1 rkl merisuolaa

 putkiharsoa ( kala pysyy koossa ja vältyt liemen siilaamiselta )
  --ei välttämätön

 Paloittele vihannekset ja laita mausteiden ja yrttien kanssa   harsopussiin.
 Laita made myös pussiin. Ota maksa erilleen.
 Laita pussit kattilaan ja peitä ne vedellä.
 Lisää suola.




 Keitä kunnes kala on kypsää. Tällöin haarukka menee       mukavasti kalasta läpi.

 Poista kalapussi liemestä ja irrota kypsä liha ruodoista.











 Laita kalanpalat kylmään odottamaan ja ruodot + pää uuteen   pussiin ja lisää pussi kattilaan vihannesten joukkoon.












                                     Anna kiehua hiljalleen pari tuntia.

    Poista pussit liemestä ja valuta niistä liemi takaisin kattilaan.

Vielä tarvitaan

 4 porkkanaa
 1 pieni lanttu
 8 perunaa
 4 dl valkoviiniä
 1/2 ruukullista tilliä
 4 kevätsipulia
 200g sulatejuustoa  (laitoin 150g + 60g pippuri-tuorejuustoa)
 1/2 sitruunan mehu
 50g voita

 Kuori ja paloittele porkkanat, lanttu ja perunat.
 Silppua tilli ja kevätsipuli.









 Lisää vihannekset  kattilaan ja kaada
 joukkoon 4 dl valkoviiniä. 

 Keitä vihannekset lähes kypsiksi.







 Lisää kalanpalat kattilaan.
 Lisää sulatejuusto ja sekoita tasaiseksi.







 Silppua tilli ja kevätsipuli ja lisää ne   kattilaan.



 Purista joukkoon puolikkaan sitruunan
 mehu.




                                    Lisää lopuksi voi.







                         Tarjoa saaristolaisleivän ja voin kera.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti