Juustoinen madekeitto
Made eli matikka on keskitalven kala. Se on suomalaisista kaloista siitä erikoinen, että se kasvaa talvella. Näin keväällä ei kalakaupasta madetta löydy, mutta onneksi pakastimesta löytyi tämä yksilö, jonka kalastava poikani oli nylkenyt ja perannut valmiiksi ennen pakastusta.
1 made ( 700-1000g)
1 sipuli
4 salottisipulia
1-2 porkkanaa
2-3 lehtisellerin vartta
10-15 valkopippuria
10-15 mustapippuria
yrttejä maun mukaan ( persiljaa, rosmariinia, timjamia, salviaa )
1.5-2 l vettä
1 rkl merisuolaa
putkiharsoa ( kala pysyy koossa ja vältyt liemen siilaamiselta )
Paloittele vihannekset ja laita mausteiden ja yrttien kanssa harsopussiin.
Laita made myös pussiin. Ota maksa erilleen.
Laita pussit kattilaan ja peitä ne vedellä.
Lisää suola.
Poista kalapussi liemestä ja irrota kypsä liha ruodoista.
Laita kalanpalat kylmään odottamaan ja ruodot + pää uuteen pussiin ja lisää pussi kattilaan vihannesten joukkoon.
Poista pussit liemestä ja valuta niistä liemi takaisin kattilaan.
Vielä tarvitaan
4 porkkanaa
1 pieni lanttu
8 perunaa
4 dl valkoviiniä
1/2 ruukullista tilliä
4 kevätsipulia
200g sulatejuustoa (laitoin 150g + 60g pippuri-tuorejuustoa)
1/2 sitruunan mehu
50g voita
Kuori ja paloittele porkkanat, lanttu ja perunat.
Silppua tilli ja kevätsipuli.
Lisää vihannekset kattilaan ja kaada
joukkoon 4 dl valkoviiniä.
Keitä vihannekset lähes kypsiksi.
Lisää kalanpalat kattilaan.
Lisää sulatejuusto ja sekoita tasaiseksi.
Silppua tilli ja kevätsipuli ja lisää ne kattilaan.
Purista joukkoon puolikkaan sitruunan
mehu.
Lisää lopuksi voi.
Tarjoa saaristolaisleivän ja voin kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti