keskiviikko 2. joulukuuta 2020

KOTIVIILI-se ainoa OIKEA viili


                                                                  KOTITEKOINEN VIILI


Viini on viisasten juoma. Viinissä on salaisuus. Totta joka sana. Sama pätee myös viiliin, eihän näillä kahdella ole eroa kuin yksi kirjain ja toinen on juotavaa ja toinen syötävää. Molemmat myös syntyvät fermentaation kautta. Viinin kohdalla puhutaan käymisesta, viilin kohdalla hapattamisesta, sama asia periaatteessa Molemmissa lopputulos on hapan; viini on yleesä viiliä hieman happamampaa. Molempia voi myös tehdä  kotona, mutta viilin valmistukseen ei tarvita mitään erikoisia valmistusvälineitä mm.  lappoja ja vesilukkoja. Viiliin tarvitaan vain maitoa, siemenviiliä ja puhtaita kippoja.

Kun asuimme maalla ja naapurissa oli vielä lypsykarjaa, tapasin tehdä viiliä ns. tinkimaidosta (pastöroimatonta raakamaitoa ). Viili valmistui vanhanaikaisissa savikupeissa. Valmis viili oli samettista, hieman rasvaistakin ja sen pintakerros oli ihanan ryppyinen. Sitä syödessä yritettiin jättää tuo paras osa ( siis kuori ) viimeiseksi syömällä viili pohjalta alkaen. Vielä nykyäänkin kaupasta viiliä ostaessani yritän pakata viilipurkit niin, ettei pintakerros mene rikki.

Viili ja muutkin hapanmaitotuotteet (esim. piimä) sopivat muita maitotuotteita paremmin niille, joilla laktaasin (maitosokeria eli laktaasia pilkkova entsyymi) muodostuminen on elimistössä heikentynyt tai loppunut eli siis henkilöille, joilla on laktoosi-intoleranssi. Syynä on se, että hapatuksen yhteydessä osa laktoosista muuttuu maitohapoksi. Olen itsekin (kuten noin viidesosa suomalaisista) laktoosi-intorerantikko, mutta viili ja piimä eivät aiheuta minkäänlaisia oireita. Tämä "vaiva" on ollut minulla teini-iästä alkaen ja vuosien kuluessa olen oppinut myös sen, että liiallinen maitotuotteiden välttäminen hävittää loputkin laktaasientsyymit elimistöstä. Eli tähänkun kuten lähes kaikkeen sopii sanonta- "kohtuus kaikessa".

Itse viilin valmistus on  yksinkertaista. Purkillinen viiliä sekoitertaan litraan maitoa ja seos kaadetaan astioihin, joista se nautitaan. Maidon annetaan hapattua huoneenlämmössä 1-1,5 vuorokautta ja sen jälkeen viiliastiat siirretään jääkaappiin ja sieltä nostetaan pöytään syötäviksi.

Eli siis

1 l täysmaitoa (muukin maito käy, ei luitenkaan rasvaton maito)

1 prk  wanhanajan (Valio) viiliä , myöhemmin voi käyttää omaa viiliä siemenenä

(marjoja tai hilloa)




Purkillinen viiliä sekoitetaan hyvin kermakerrosta myöten maitoon.




Seos kaadetaan kuppeihin.

(Annoskuppeihin voi laittaa halutessaan hilloa tai marjoja.)





Viilinaihioiden annetaan happattua huoneenlämmössä 1 - 1,5 vuorokautta ( peitettyinä).





Kun "massa "on kiintää, viilit siirretään jääkaappiin viilenemään.




Viili nautitaan kylmänä. Siihen voi lisätä tai olla lisäämättä sokeria, kanelia, talkkunajauhoja, marjoja jne.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti