perjantai 11. joulukuuta 2020

JUUSTOISET LIHAPASTEIJAT


                                                               JUUSTOISET LIHAPASTEIJAT



Pasteijoista on moneksi. Ne sopivat aamupalalle, välipalaksi tai iltapalaksi. Ne ovat mukava lisuke keitto- tai salaattiateriaan. Niitä voi tarjota kahvipöydässä vieraille suolaisena pikkupurtavana. Tai niitä voi ottaa evääksi. Ne ovat suhteellisen helppotekoisia ja niihin voi käyttää pizzan tapaan lähes kaikkea, mitä nyt sattuu kaapista löytymään. Ne kestävät hyvin pakastamista, joten kerralla voi tehdä isommankin satsin.
Yleisimpiä pasteijan täytteitä ovat jauheliha ja riisi,  siis ainakin "kaupan pasteijoissa". Joskus saattaa jostakin konditoriasta löytää muna-riisipasteijan tai jopa kala-riisi-munapasteijan, jos oikein hyvä säkä käy. Mutta yleisin on tosiaan tuo liha-riisi-pasteija. Näissäkin pasteijoissa on jauhelihaa ja riisiä, mutta mukana on myös juustoa; tuorejuustoa ja emmentalia. Tuorejuustolla saa mukavasti lisää makua ja emmentalviipale antaa paitsi makua, myös sitoo täytteen mukavasti "pakettiin".
Lihan voi paistaa sellaisenaan. Tein kuitenkin taikinan, kuten lihapulliin ja ruskistamisen jälkeen sekoitin lihan keitettyyn täysjyväriisiin. Tätä sekoitusta tuli kerralla sen verran runsaasti, että suuri osa siitä päätyi pakastimeen seuraavaa kertaa odottamaan. Taikina on valmistaikinaa. Pasteijoihin sopii niin lehtitaikina kuin torttutaikina, sillä ne taitavat olla samaa tavaraa eri paketeissa vaan.
Viimeisen silauksen pasteijoille antavat pinnalle ripotellut korppujauhot ja suola.

Liha-riisi-täyte:

Tästä ohjeesta tulee sen verran paljon, että osan voi pakastaa--on sitten valmiina seuraavaa kertaa varten. 

Tein 1/2 kg:sta sikanauta-jauhelihaa jauhelihataikinan (äidin oppien mukaan).

Jauhelihaan sekoitetaan:

1 kananmuna
1 dl korppujauhoja
1 dl kermaa
1 hienonnettu sipuli
1 tl suolaa
1 tl mauste- tai mustapippuria
1 tl herbes de provence-yrttimausteseosta

Aineet vain sekaisin keskenään.
Annetaan seistä hetken aikaa, jotta korppujauhot ehtivät turvota.



Seuraavaksi jauheliha(taikina) ruskistetaan pannulla.
Samaan aikaan kannattaa keittää riisi.
  -1 dl täysjyväriisiä + vettä paketin ohjeen mukaan.


Seuraavaksi ruskistettuun jauhelihaan sekoitetaan keitetty riisi.
Sekoitussuhde on makuasia. Tässä on 1 osa riisiä ja 3 osaa lihaa.

Sitten itse pasteijoiden valmistus

Taikinalevyt puolitetaan.

Niiden päälle levitetään kermaviiliin sekoitettua (1:1) tuorejuustoa ( valkosipuli & yrtit).






Taikinalevyille lisätään jauheliha-riisiseosta ( n. 1 rkl )....




...ja pieni viipale emmental-juustoa.




Pasteijat taitetaan kolmioiksi.


 


Reunat sivellään kiinni vedellä ja painellaan varmuuden vuoksi vielä haarukalla.




Pasteijoiden pinnalle pistellään haarukalla reikiä.





Pasteijat voidellaan kananmunalla (äitini käytti aina voiteluun pelkkää keltuaista, tuli kauniinpi väri pintaan).




Loppusilauksen antavat pinnalle ripoteltavat korppujauhot ja ripaus suolaa.





Paistetaan 225 asteessa 15-20 minuuttia kunnes saavat kauniin värin.




                                                                     Siinäpä se sitten oli. 


                                           
                                                                            Syömään vaan!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti