maanantai 7. joulukuuta 2020

VALKOSUKLAAMOUSSE


                                                                  VALKOSUKLAAMOUSSE



Tänä vuonna ( 2020 ) vietettiin Suomen itsenäisyyspäivää poikkeusoloissa. Meillä niin kuin koko maailmassa koronavirus on saanut aikaan sen, että suuria tapahtumia ei järjetä.  Suomen 103-vuotis synttäreillä ei nähty linnan juhlia, perinteistä itsenäisyyspäivän paraatia ei järjestetty ja itsenäisyyspäivän lipunnosto oli ensimmäistä kertaa 63 vuoteen Helsingin ulkopuolella ( Hämeenlinnassa ) ja lipun nosto tapahtui ilman yleisöä.
Meidän perheessä juhlittiin itsenäisyyspäivää nauttimalla tavallista  kotiruokaa; lihapullia, röstiperunoita ja ruskeaa kastiketta ja viettämällä yhdessä aikaa kolmen sukupolven voimin. Perinteeksi muodostunutta ja nyt koronan takia peruutettua ilotulitusta Tampereen keskustorilla jäimme hieman kaipaamaan, mutta minkäs olosuhteille mahtaa.
Itsenäisyyspäivän ruokalistaa miettiessäni kaikki muu oli lähes itsestään selvää, mutta jälkiruoka aiheutti päänvaivaa. Halusin nimittäin jotain joka sopisi myös väreiltään itsenäisyyspäivään. Eihän sinisiä tai sinivalkoisia jälkiruokia oikein ole. Mutta valkoisia on ja sinisen värin sain lumihiutaleen muotoisilla koristerakeilla. Kyseisiä rakeita ei löydy ihan mistä vaan. Sanotaan, että etsivä löytää--ja löytyihän niitä, kun aikansa netissä surffaili. Ilman mitään mainostamista löytyi Confetti, jolla on verkkokaupan lisäksi jopa ihan oikeita myymälöitä. Niistä löytyy vaikka mitä, ainakin minulle, jolle leivonnaisten ja jälkiruokien koristelu ei ole ihan jokapäiväistä puuhaa. Samaisesta liikkeestä löytyi myös tähän jälkkäriin käytetty valkosuklaa ja vielä itsenäisyyspäivän kunniaksi joka annokseen koristeeksi laittamani pienet Suomen liput sekä teemaan sopiva sininen kertakäyttöinen pöytäliina. Valkosuklaamoussen ohje löytyi Anna-lehdestä; tein ohjeen 1,5 kertaisena, koska jälkkäriä tarvittiim 10 annosta.


5 dl kuohukermaa
200 g valkosuklaata
3 kananmunaa
1,5 dl tomusokeria
1 sitruuna
sinivalkoisia sokerirakeita (lumihiutale)




Purista sitruunasta mehu ja raasta sen kuori.





Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset erilleen.




Sulata n. 150 g valkosuklaa vesihauteessa tai mikrossa. Anna hieman jäähtyä.




Vatkaa kerma vaahdoksi.



Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri vaahdoksi.



Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.



Lisää kermavaahtoon siruunamehu ja raastettu sitruunan kuori.




Lisää joukkoon keltuaisvaahto ja jäähtynyt sulatettu valkosuklaa.




Kääntele joukkooon valkuaisvaahto.




Jaa  valkosuklaamousse tarjoiluastioihin.
Lisää annoksiin hieman sulamatonta valkosuklaata.




Itsenäisyyspäivän kunniaksi lisäsin annoksiin sinisiä ja valkoisia lumihiutaleen muotoisia sokerirakeita...




...sekä pienet Suomen liput.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti