maanantai 7. joulukuuta 2020

NYKYAIKAISTETTU WANHANAJAN SALAATTI


                                                    NYKYAIKAISTETTU  WANHANAJAN SALAATTI



Harva asia on enää niin kuin ennen vanhaan. Ajat muuttuvat ja meidän on muututtava niiden mukana. Tänä vuonna tein perheemme yhteiselle itsenäisyyspäivän illalliselle salaatin, joka on kuten otsikkokin sanoo, nykyaikaistettu versio wanhanajan salaatista.

                                                                   wanhanajan salaatti--alkuperäinen

Isotätini Olga Ojanen toimi aikanaan pitokokkina Tyrväällä, paikkakunnalla, jota sittemmin kutsuttiin Vammalaksi. Nykyisin se on Sastamala. Viime vuosisadan alussa elettiin aikalailla omavaraisesti. Niinpä alkuperäisessä ohjeessa oleva salaatti oli omasta kasvimaasta ja kananmunat olivat omien pihassakin vapaasti juoksevien kanojen munimia. Varsinaista lähiruokaa ja luomuakin. Tuolloin myös syötiin, mitä sattui olemaan. Voisi luulla, että tuo yksinkertainen salaatti, jossa on vain salaatinlehtiä ja kananmunaa ei ole mistään kotoisin. Mutta kyllä se on. Se on loistava esimerkki siitä, että yksinkertaisilla emmeillä saa todella hyvää syötävää.
Nykyään kauppojen hevi-osastoilta löytyy vaikka mitä. Lehtisalaattia on monenlaista ja tomaatteja on erivärisiä ja -kokoisia. Tähän nykyaikaisempaan versioon olen käyttänyt jää(vuori)salaattia tavallisen lehtisalaatin sijaan. Olen lisännyt siihen vain viipaloituja kirsikkatomaatteja ja persiljaa. Salaatin kastikeosa on edelleen sama kuin ennenvanhaan; keltuaisilla ja etikalla saostettu, sokerilla ja suolalla maustettua kermaa.

1 kerä jääsalaattia
4 keitettyä munaa
1 dl kermaa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
2 rkl väkiviinaetikkaa
15 kirsikkatomaattia
persiljaa

Salaatti silputaan tarjoilukulhoon.



Keitetyistä kanamunista erotellaan valkuaiset ja keltuaiset.

Valkuaiset hienonnetaan haarukalla.
Puolet valkuaisista lisätään jääsalaatin joukkoon.






Keltuaiset hienonnetaan.
Joukkoon lisätään kerma.
Maustetaan suolalla ja sokerilla.
Lisätään etikka ja sekoitetaan (seos paksunee etikan vaikutuksesta).



Salaattiin lisätään loput hienonnetuista valkuaisista ja viipaloidut kirsikkatomaatit.




Kerma-keltuaiskastike kaadetaan salaatin päälle.
Koristellaan persiljalla.



Toivottavasti Olga-täti ei käänny haudassaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti