keskiviikko 3. maaliskuuta 2021

TALVILOMAN SISKONMAKKARAKEITTO



                                                                               TALVILOMAN SISKONMAKKARAKEITTO    



Tänä vuonna talvilomareissumme suuntautui Itä-Suomeen, Imatran maisemiin. Majoituimme meille jo tutuksi tulleessa Kiurunrinteen villassa. Lapsenlapsista mukana olivat Feltsu ja Jiri. 
Lomamatkan "eväitä" suunnitellessani kysyin Feltsulta (14v.) hänen mieliruokaansa ja toivoin vastaukseksi jotain muuta kuin "ihan sama" tai "emmä vaan tiiä". Jonkin ajan päästä sain tekstivietillä vastauksen: Siskonmakkarakeittoa.
Siskonmakkarasoppa ei ollut omassa lapsuudessani lempiruokieni listalla mitenkään korkealla ( ei tainnut ollut siellä ensinkään). Niinpä täytyi hieman vilkaista netistä, miten se nykyään oikeaoppisesti valmistetaan. Eipä tuo ollut vuosien saatossa miksikään muuttunut, mitä nyt nykyaika on tuonut mukanaan pakastetut soppavihannekset, joiden avulla sääntyy perunoiden ja porkkanoiden ym. kuorimiselta. Liemivaihtoehtoina oli kasvisliemi tai lihaliemi (en osannut päättää, joten tein sekoituksen). Toinen hieman päänvaivaa aiheuttava tekijä olivat itse makkarat; puristaako suoraan sopan joukkoon vai ruskistaako niihin ensin väriä pannulla. Kun kotoa reissuun lähtiessämme muistin onneksi ottaa mukaan sopan kannalta tärkeät ainekset; laakerinlehdet ja kokonaiset mustapippurit sekä tärkeimmät; ruukullisen tuoretta persiljaa ja tietenkin itse makkarat, onnistui sopanteko mökkioloissa vallan mainiosti sillävälin, kun nuoriso kävi kylpylässä polskimassa ja liukumäkiä laskemassa. Ja uimahallissahan tulee aina nälkä...

Tällä ohjeella soppaa riittää isommallekin porukalle.

2 l vettä
(suolaa)
2 lihaliemikuutioita
1 kasvisliemikuutio  
muutama laakerinlehti
15-20 kokonaista mustapippuria 
1,5 kg pakastekeittovihanneksia (joissa perunaa mukana) 
pala purjoa
1 kg siskonmakkaroita
voita
1 ruukullinen persiljaa hienonnettuna


Vesi laitetaan kiehumaan ja joukkoon laitetaan liemikuutiot, laakerinlehdet ja pippurit.




Kun liemi kiehuu, lisätään pakastetut keittovihannekset.











Sillävälin kun keittovihannekset kypsyvät, pilkotaan purjo ja kuullotetaan se voissa.













Purjot lisätään kattilaan ja pannulle jääneessä rasvassa ruskistetaan suolikuoresta puristetut siskonmakkarat.




Makkarat lisätään keittoon. Annetaan keiton liehua miedolla lämmöllä vielä 5 minuuttia.










Ennen tarjoilua keiton joukkoon lisätään runsaasti (1 ruukullinen) tuoretta hienoksi leikattua persiljaa.


Ja eiku syömään...



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti