PEPOSO
Tämän ruokalajin "juuret" ovat Keski-Italiassa, Toscanassa, tarkemmin määritettynä Imprunetassa (15 kilometrin päässä Firenzestä). Siellä asui keskiajalla paljon tiilenpolttajia, jotka olivat mukana rakentamassa Firenzen tuomiokirkon halkaisijaltaan 42-metristä tiilistä kupolia. Tarinan mukaan he jättivät kirkon kupolin lisäksi "perinnöksi" myös peposon, ruokalajin, jonka he laittoivat rakennustöihin lähtiessään uuniin suulle mietoon lämpöön, niin että töiden jälkeen ruoka oli valmista syötäväksi. Ainekset olivat yksinkertaiset; lihaa, valkosipulia, runsaasti pippuria ja Toscanan alueelta peräisin olevaa Chianti-punaviiniä.
Suomennettuna peposo tarkoittaa pippurista. Pippuria todellakin tähän laitetaan paljon, mutta hurjalta tuntuva pippurimäärä ei tee ruokaa ylipippuriseksi. Liha maustuu pippureissa ja viinissä miedossa lämmössä murean maukkaaksi.
Ajan myötä peposoon on alettu lisätä muitakin aineksia. Tomaatti tuli mukaan Kolumbuksen löydettyä Amerikan. Myös juureksia käytetään paljon (porkkanaa, selleriä kelta/punasipulia jne.) sekä tietenkin yrttejä (salvia, rosmariinia, persiljaa).
Karkeasti vertaillen italialaisten peposo muistuttaa suomalaisten karjalanpaistia. Kummassakin on lihanpaloja, jotka kypsyvät maustetussa liemessään miedossa lämmössä maukkaaksi ilman isompaa vaivaa. Liemet poikkeavat hieman toisistaan; karjalanpaistissa vettä tai lihalientä, peposossa punaviiniä.
Kumpaakin maistaneena voin sanoa, että pidän tästä italialaisten versiosta enemmän. Liekö syynä juuri suuri pippurimäärä tai punaviini? Mene ja tiedä.
1 kg naudanlihaa
1 valkosipuli
1-2 sipulia (keltasipulia,salottisipulia)
3 porkkanaa
(pala lanttua)
(1 paprika)
4-5 rkl vehnäjauhoja
2-3 tl suolaa
3-5 rkl kokonaisia mustapippureita (seassa voi olla valkopippuriakin)
2-3 tl herbes de provence-yrttimausteseosta
(tuoretta salviaa)
(silputtua persiljaa)
2-3 rkl tomaattipyrettä
1 plo punaviiniä
(lihalientä)
öljyä/voita lihojen ruskistamiseen
Liha leikataan isohkoiksi paloiksi.
Puolet pippureista murskataan ja sekoitetaan vehnäjauhoihin.
Lihanpalat kieritetään pippuroiduissa vehnäjauhoissa.
Vihannekset ja sipulit paloitellaan.
Lihapalat ruskistetaan kuumassa pannussa öljyssä/voissa....
...ja siirretään uunipataan.
Joukkoon lisätään paloitellut sipulit ja vihannekset.
Viini kaadetaan ensin pannulle ja siitä pataan, jotta maut tulevat talteen.
Lihojen joukkoon sekoitetaan loput pippurit kokonaisina, suola ja yrttimaustesekoitus ja haluttaessa tuoretta salviaa.
Pata laitetaan uuniin 150 asteeseen, jossa se saa muhia hyvän aikaa eli 3-5 tuntia.
Ennen tarjoilua joukkoon voi sekoittaa silputtua persiljaa.
Peposo tarjoillaan polentan tai perunamuhennoksen kera.
Sen voi tarjoilla myös pastan kanssa--Makuasia tämäkin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti