sunnuntai 14. maaliskuuta 2021

MANSIKKATIRAMISU



                                                                       MANSIKKATIRAMISU



Tiramisu on italialainen jälkiruoka, johon käytetään lehmän maidosta valmistettua rasvaista tuorejuustoa, mascarponea ja kissankielikekseinäkin tunnettuja savoiardikeksejä. Perinteinen tiramisu sisältää myös espressoa ja kaakaojauhetta sekä hieman likööriä, brandyä tai marsalaviiniä (makea jälkiruokaviini).
Koska viime aikoina on italian kieltäkin tullut hieman opiskeltua, laitettakoon tähän, että suomeksi tirare on vetää, mi tarkoittaa minua ja su = ylös. Eli tiramisu on suomeksi "vedä minut ylös". Näin pyydetään kaatuneen vetämistä jaloilleen tai jotain piristävää  väsymystilaan. Ja kyllähän tiramisu piristää ja siitä saa energiaa. Ja sen maku..., parempaa jälkiruokaa saa hakemalla hakea. Kiitosta vaan italialaisille.
Tämä tiramisu poikkeaa hieman perinteisesta kaakaohuntuisesta jälkiruoasta. Tässä ei ole kahvia eikä kaakaota. Eikä kermaakaan, jonka joskus luulin olevan välttämätön ainesosa tässä herkussa. Tässä on valkosuklaata ja manteleleita sekä kaiken kruununa mansikoita. Kuitenkaan tämä ole mikään tuulesta temmattu ohje, sillä tämä löytyi kirjasta "Italialainen keittokirja-mamman parhaat herkut". Kannattaa tutustua. Ja kokeilla siinä olevia reseptejä. Ja muistaa että, La vita e troppo breve per mangiare e bere male--elämä on liian lyhyt huonosti syömiseen ja juomiseen.

Tarvitaan

lasi tai posliinivuoka (n. 20 x 25 cm)

3 kananmunaa
3 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
350 g mascarpone-tuorejuustoa
11/4 dl marsalaviiniä (löytyy Alkosta)
1 dl maitoa
20 savoiardikeksiä
40 g mantelirouhetta
100 g rouhittua valkosuklaata
400 g tuoreita mansikoita
tuoretta sitruunamelissaa (tai minttua)

Kananmunien keltuaiset ja valkuaiset erotellaan.











Valkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi.




Sokerit siivilöidään keltuaisten joukkoon ja seos vatkataan sakeaksi ja pehmeäksi.











Sitten keltuaisvaahdon sekaan vatkataan mascarpone-juusto.











Sitten mascarponeseokseen käännellään valkuaisvaahto.











Maito ja marsalaviini sekoitetaan keskenään.











Savoiardikeksit kastellaan maito-viiniseoksessa kunnes ne hieman pehmenevät.











Puolet kekseistä asetellaan vuoan pohjalle ja päälle ripotellaan puolet mantelirouheesta.



Seuraavaksi keksien päälle levitetään 1/3 mascarponeseoksesta.











Seuraavaksi lisätään loput (kostutetut) keksit, loput mantelirouheesta ja loput mascarponeseoksesta.











Vuoka peitetään ja laitetaan jääkaappiin tekeytymään 2-3 tunniksi.

Ennen tarjoilua juustoseoksen päälle levitetään rouhittua valkosuklaata (rouhiminen onnistuu parhaiten juustohöylällä)....













...ja mansikoita sekä sitruunamelissaa (minttua).























                                              DAVVERO BUONO-TODELLA HYVÄÄ!!! 

                                                                #







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti