perjantai 5. maaliskuuta 2021

SILAKAT RULLALLA

 


                                            

                                                                      SILAKAT RULLALLA


 Vielä 50 vuotta sitten  kauppojen kalatiskeiltä ostettiin pääasiassa silakkaa, haukea ja lahnaakin. Nykyään kalatiskin ovat vallanneet norjalaiset tuontilohet tai suomalaiset kasvatetut "kassikalat" ja  villikalat ovat jääneet lapsipuolen asemaan kalatiskien peränurkkaan. Tästä johtuen silakalla ei ole nykypäivän ruokapöydässä ole samaa arvoa kuin ennen vanhaan. Silakan syönti on takavuosista romahtanut kymmenenteen osaan ja  suuri osa ammattikalastajien silakkasaaliista päätyy nykyisin rehutehtaisiin.
Olen varttunut aikana, jolloin silakka ja muukin kotimainen kala oli olennainen osa perheiden ruokavaliota. 1960-luvulla lihaa syötiin huomattavasti vähemmän kuin nykyään ja makkaratuotteet ottivat tuolloin vasta ensiaskeleitaan suomalaisten ruokapöytiin (HK:n Sininen "syntyi" v. 1963). Syynä oli yksinkertaisesti raha (tai sen puute). Kala oli lihaan verrattuna huomattavasti edullisempaa. Tuolloin ei vielä puhuttu mitään ekologiasta. Tietämättämämme olimme ilmastoystävällisiä.
Silakkaa valmistettiin monella tapaa; mieleen ovat jääneet  perinteinen silakkalaatikko, paistetut silakat, etikkaliemeen tehty suutarinlohi ja tietenkin vuosittaisilta kalamarkkinoilta ostettu maustesilakka. Hienonpiin tilaisuuksiin valmistettiin silakkarullia: tuolloin kalafileiden päälle laitettiin hienonnettua sipulia ja tilliä ja rullalle käärityt kalat kypsennettiin etikkaliemessä ja niitä nautittiin sekä lämpiminä perunoiden kera että kylminä hapanleivän päällä.
Tässä ohjeessa on pari hieman nykyaikaisempaa "vinkkiä" silakkarullien täytteeksi. Toisessa on pelkästään anjovista, toisessa on pekonia ja tuorejuustoa. Etikkaliemen korvaavat kuohukerma ja sinappi-sitruunakerma. Kaiken kruunaa parmesan-raaste. Sekä tietenkin TILLI.

ANJOVIKSELLA TÄYTETYT SILAKKARULLAT

1/2 kg silakkafileitä
suolaa
rouhittua mustapippuria
anjovisfileitä (tai ravintolafileitä pilkottuna-halvempaa!) 
1/2 ruukullista tilliä hienonnettuna
pala purjoa ohuina viipaleina
3-4 dl kuohukermaa
parmesan-raastetta

Poista saksilla silkkafileistä selkäevä.



 Laita kalat leivinpaperin päälle nahkapuoli alaspäin.
Mausta suolalla (kevyesti) ja pippurilla.



Laita kunkin fileen päälle pala anjovista.



Kierrä fileet rullalle ja laita ne voideltuun uunivuokaan.



Ripottele kalojen päälle tilliä ja purjoa.





Kaada vuokaan kuohukermaa niin, että kalat peittyvät.





Lisää pinnalle parmesan-raastetta.



Kypsennä uunissa 175 asteessa noin 40 minuuttia kunnes juusto on saanut kunnolla väriä.



SILAKKARULLAT PEKONI-PIPPURIJUUSTO-TÄYTTEELLÄ

1/2 kg silakkafileitä
suolaa
rouhittua mustapippuria
pekoniviipaleita
pippurituorejuuostoa
1/2 ruukullista hienonnettua tilliä
pala purjoa ohuina viipaleina
3 dl ruokakermaa
1/2 dl sinappia
2 rkl sitruunamehua
parmesan-raastetta

Valmistetaan kuten anjovissilakat, mutta kalafileiden päälle laitetaan ensin viipale pekonia...



...jonka päälle levitetään kerros tuorejuustoa.



Kalat käärittään rullalle voideltuun uunivuokaan ja päälle ripotellan tilliä ja purjoa.

Ruokakermaan sekoitetaan sinappi ja sitruunamehu ja seos kaadetaan kalojen päälle.
Pinnalle ripotellaan parmesan-raastetta.

Kalat paistetaan samoin kuin edellisessä ohjeessa (175 astetta noin 40 minuuttia).

Lämpimät kalarullat maistuvat perunamuhennoksen ( tai keitettyjen perunoiden) kera. Erillistä kastiketta ei tarvita, sillä kypsennysliemi on oivallista kastiketta.


                                                                                    #



















What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti