sunnuntai 31. tammikuuta 2021

TÄYTETTYJÄ GRILLIMAKKAROITA & HUNAJAISIA UUNIJUUREKSIA


                                   TÄYTETTYJÄ GRILLIMAKKAROITA & HUNAJAISIA UUNIJUUREKSIA


Kuulun siihen ikäryhmään, jonka ensimmäinen avotulella paistettu makkara ei ollut grillimakkaraa, vaan lenkkimakkaraa eli "hookoon sinistä". Varsinaiset grillimakkarat "keksittiin" myöhemmin. Ensimmäinen tai  ainakin ensimmäisiä lajissaan oli hookoon sinisen "pikkuveli" Camping, joka tuli markkinoille keväällä 1967. Sen jälkeen on maailma muuttunut. Pikainen vilkaisu lähikauppamme (Prisma) tuotehakusivulle antaa hakusanalla grillimakkara 46 tuotetta.

Kun aikoinaan olin kesätöissä makkaratehtaassa (valmistamassa Kabanossia), kuulin usein sanottavan. ettei sellainen, joka on ollut valmistamassa makkaraa, syö sen jälkeen makkaraa. Onneksi se ei kohdallani pitänyt paikkaansa. Parasta herkkua oli juuri tehtaan "uunituore" makkara, jota me työntekijät saimme maistaa, jos satuimme olemaan sunnuntaivuorossa.

Grillimakkara kehitettiin, koska se oli kokonsa ja muotonsa ansiosta helpompi paistaa nuotiolla verrattuna paksuun lenkkimakkaraan, joka puolestaan oli tarkoitettu pääasiassa ruoan valmistukseen. Nykyään kaikkea käytetään kaikkeen. Tässäkin ohjeessa on lenkkimakkaran tilalla grillimakkaraa. Se, että tässä on , mitä nyt on, on puhdasta sattumaa. Satuimme Wigrenin tehtaanmyymälään, kun näillä makkaroilla oli lähestymässä "parasta ennen"-päivämäärä ja niiden hinta oli vain 15% normaalihinnasta. Joskus hyvää saa halvalla.












2 pkt (12 kpl) Wigrenin Nysää (chilijuusto)

pari siivua juustoa

muutama kirsikkatomaatti

pala paprikaa


Uunijuureksiin











1 kg perunoita

5 isoa porkkanaa

1/2 kg lanttua

2 sipulia

1 valkosipuli

1 dl öljyä

1/2 dl juoksevaa hunajaa

11/2 tl suolaa

3 tl herbes de provence-yrttimausteseosta

2 tl rouhittua mustapippuria


Kastike












1 prk (2,5 dl ) ruokakermaa (juusto)

1/2 dl sinappia


Perunat leikataan lohkoiksi (ei välttämättä tarvitse kuoria).








Porkkanat pilkotaan niin ikään.






Lanttu kuoritaan ja lohkotaan.





Sipulit kuoritaan ja leikataan renkaiksi.
Valkosipuli kuoritaan ja kynnet viipaloidaan.





Juurekset sekoitetaan keskenään ja niihin sekoitetaan hunajalla ja niiden joukkoon kaadetaan öljy-hunajaseos, jossa on:

1 dl ruokaöljyä + 1/2 dl hunajaa + 11/2 tl suolaa + 2 tl mustapippuria + 3 tl herbes de provencea.




Juurekset laitetaan uuninkestävään vuokaan ja annetaan kypsyä uunin alatasolla 200 asteessa 45 minuuttia.




Grillimakkaroihin leikataan viiltoja ja koloihin laitetaan juustoa, paprikaa ja kirsikkatomaattiviipaleita (tai mitä nyt tykkää).





Juurekset otetaan uunista ja niiden joukkoon laitetaan täytetyt makkarat. Vuoka laitetaan takaisin uuniin n. 15 minuutiksi, kunnes makkarat ovat lämmenneet.





Valmistetaan sinappikastike eli lisätään purkilliseen ruokakermaa 1/2 dl sinappia ja sekoitetaan. 




Tämä "gourmet-ruoka" tarjoillaan kuumana kylmän sinappikastikkeen kera.













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti