tiistai 19. tammikuuta 2021

MAUSTEKAKKU

 


                                                                          MAUSTEKAKKU


Meidän huushollissa päiväkahvin kanssa on usein jotain pientä makeeta mutusteltavaa. Aikoinaan tuli leivottua usein mm. korvapuusteja, mutta nykyään kahden hengen ruokakunnassa suurin osa täytyisi pakastaa (ja sitten erikseen lämmittää), jos haluaisi kahvin kaveriksi tuoretta pullaa. Kahvinamien parhaimmistoon kuuluvat meillä nykyään kuivakakut. Ne säilyvät freeseinä pidempään ja jopa hieman paranevat  ajan kanssa.
Luin jostakin, se taisi olla italialainen keittokirja, että ruoanlaitto on taidetta, mutta leipominen on tiedettä. Tiedä häntä. Ainakaan tämän kakun valmistukseen tarvita akateemista tai mitään muutakaan tutkintoa. Eikä valmistukseen tarvita edes mitään nykyaikaisia vempaimia (jos nyt sähkövatkain sellaiseksi lasketaan). Tämä kakku valmistuu ihan "käsipelillä". Tarvitaan vain pari kippoa ja kattila voin sulattamiseen. Ja tietenkin kakkuvuoka sekä uuni paistamiseen.


175 g voita
2 dl kermaviiliä
3 kanamunaa
3 dl sokeria
4,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
3 tl kardemummaa
3 tl kanelia
 1,5 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa

(tomusokeria)





Voi sulatetaan kattilassa.




 
Jauhoihin sekoitetaan leivinjauhe, ruokasooda ja mausteet.





Sokeri ja kananmunat sekoitetaan kauhalla keskenään.





Joukkoon sekoitetaan sulatettu voi ja kermaviili.




Viimeisenä mukaan sekoitetaan jauho-mausteseos.




Taikina lusikoidaan hyvin voideltuun ja korppujauhotettuun reikävuokaan.




Paistetaan uunin alatasolla 175 asteessa noin tunnin verran.
Kypsyyttä voi kokeilla puutikulla. Kun tikkuun ei tartu kakusta mitään, kakku on kypsä.




Kakku kumontaan lautaselle jäähtyneenä ja koristellaan haluttaessa tomusokerilla.








1 kommentti: