keskiviikko 13. tammikuuta 2021

MEKSIKONPATA

 

                                                                          MEKSIKONPATA



Ei meidän huushollissa ekaa kertaa meksikonpataa syödä. Mutta tällä kertaa ei sekoitettukaan jauhelihan joukkoon pussista valmiita pata-aineksia vaan ruoka tehtiin tuoreista aineksista. Aikaa valmistamiseen kului tietenkin enemmän. Valmista ei tullut varttitunnissa kuten pussikamaa käytettäessä. Mutta kun mihinkään ei ollut kiire eikä uloskaan tehnyt mieli, sillä lunta pyrytti vaakatasossa, niin mikäs sen mukavampaa kuin kokkailla omassa keittiössä seurana oma aviomies. Hänen osakseen lankesi tällä kertaa tämä kokkailu aina maustamista myöten. Olin tällä kertaa avustajan roolissa. Tulipahan kuitenkin opittua se, ettei kannata hieroa  naamaa eikä silmiä, jos on juuri pilkkonut chiliä. Silmiä kirveli ja naamaa kuumotti pitkään. 
Mausteinen meksikonpata on oivallista talviruokaa. Mausteet kun tavallaan  lämmittävät. Jotkut kutsuvat tätä lohturuoaksi. Mene ja tiedä. Hyvää tämä on, nimitti sitä miksi tahansa. Onneksi tuli tehtyä kerralla vähän enemmän. Riittää  useammaksikin päiväksi. Muutaman päivän päästä (16.1.2021) vietetään kansainvälistä tulisen ja mausteisen ruoan päivää--saa nähdä vietetääänkö meillä sitä tätä sapuskaa nauttien?

Teimme melko ison annoksen, joten puolitan tähän ainemäärät.

400 g jauhelihaa
1 sipuli
5 valkosipulin kynttä
pieni pala purjoa
suolaa
2 paprikaa
1 chili (medium)
1 jalapeno
500 g tomaattimurskaa
1 dl maissia (pakaste)
1 dl herneitä (pakaste)
2 dl pitkäjyväistä riisiä (tässä täysjyväriisiä)
5 dl lihalientä
1 ps ( 28 g) Taco original mausteseosta
cayennepippuria
chili-mausteseosta
1 pussi korianteria silputtuna
ruokaöljyä



Esivalmistelut:


Pilkotaan sipuli ja valkosipuli.




Viipaloidaan purjo.




Leikataan paprikat kuutioiksi.




Poistetaan chilistä ja jalapenosta siemenet ja leikataan pieniksi kuutioiksi. 





Keitetään lihaliemi.




Sekoitetaan herneet ja maissit.




Hienonnetaan korianteri.






Sitten itse asiaan:

Padan pohjalla (tässä wokkipannulla) kuumennetaan öjjyä ja joukkoon lisätään pilkotut sipulit kuullottumaan.
















Mukaan lisätään jauheliha ja sen annetaan ruskistua.
















Maustetaan  suolalla ja Taco-original-mausteseoksella.



















Seuraavaksi lisätään tomaattimurska...
















..riisit ja lihaliemi.






Sitten mukaan sekoitetaan chili ja jalapeno.




Ainesten annetaan kiehua kunnes riisit ovat lähes kypsiä.
Välillä sekoitellaan, jotta maut tasaantuu.
Viimeisenä lisätään mukaan paloitellut paprikat




sekä pakastetut herneet ja maissit.




Tässä vaiheessa voi lisäillä vielä chili-mausteseosta ja cayennepippuria maun mukaan. Kannattaa sekoittaa kunnolla ja maistella välillä.




Yrteistä mukaan sopii hienonnettu korianteri. 




Padan annetaan hautua kannen alla miedolla lämmöllä kunnes kaikki ainekset ovat kypsiä ja maut ovat tasaantuneet.





Lisukkeitai tämä pataruoka ei juurikaan kaipaa.
Meillä seuraksi riitti kylmä piimä. Makuasia tämäkin.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti