maanantai 11. toukokuuta 2020

SE PAREMPII MAKARONILAATIKKO



                                                            SE PAREMPI MAKARONILAATIKKO





 Makaronilaatikko on Suomen suosituimpia kotiruokia. Se on hyvää ja helppotekoista arkiruokaa. Sitä on tarjolla niin kouluissa kuin työmaaruokaloissa. Valmistustapoja  on  monia. Makaroni voi olla tummaa tai vaaleaa, liha nautaa tai sika-nautaa (tai broileria). "Ennen vanhaan" laatikko maustettiin suolalla ja  valkopippurilla, nykyään siihen lisätään myös paprikajauhetta tai erilaisia yrttejä jne. Äitini valmisti makaronilaatikon lihaliemeen ja sitä perinnettä olen jatkanut omassa keittiössäni. Useimmiten lihamakaronikaatikkoon lisätään kuitenkin munamaitoa ennen uuniin laittoa. Pinnalle voi laittaa tai olla laittamatta korppujauhoja tai juustoraastetta. Lopputulos on aina hyvä.
  1950-luvulle asti makaronilaatikko oli juhlauokaa. Nyt se on jokapäiväistä arkisapuskaa. Tämän ohjeen mukaan valistettuna makaronilaatikko nousee takaisin juhlaruokien joukkoon. Ohje on Savoy-ravintolan keittiöpäälliö Kari Aihisen käsialaa ja se löytyy hänen keittokirjastaan Kape 24h.

vettä
suolaa (lihalieikuutioita)
5 dl makaronia
400 g jauhelihaa
rypsiöljyä paistamiseen (voita)
1 pkt pekonia
1 pr aurinkokuivattuja tomatteja
1 punainen paprika
1 sipuli
mustapippuria myllystä
5 dl kuohukermaa
2 kananmunaa
voita vuoan voiteluun


Kiehauta vesi isossa kattilassalisää suola ja keitä makaronit kypsiksi pussin ohjeen mukaan.
(Tässä tein poikkeusen ja keitin makaronit lihaliemessä-ei tarvitse miettiä suolan määrää ja makaronit saavat näin lisää makua.)




Ruskista jauheliha pannulla parissa erässä.
Siirrä sivuun odottamaan.


Pilko pekonit, paprika, sipuli ja  valutetut aurinkokuivatut tomaatit.
(Nykyään pekonin ja sipulinkin saa kaupasta valmiiksi pilkottuna, samoin aurinkokuivatut tomaatit.)






Paista pekoni pannulla. Lisää sipuli, paprika ja aurinkokuivatut tomaatit. 



Kun sipuli on kuullottunut, lisää seos jauheliha joukkoon.
Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria.


Siivilöi makaronit lävikössä ja sekoita ne muiden ainesten sekaan.






 Sekoita kerma ja munat kulhossa.
Kaada seos jauhelihan ja makaronien päälle.
Sekoita ja tarkista maku. Lisää mausteita tarvittaessa.




Kaada seos voideltuun uunivuokaan.
Peitä kelmulla ja nosta vuoka jääkaappiin.
Anna tekeytyä yön yli.




Paista uunissa 200 asteessa 45-60 minuuttia.



Tämän jälkeen teet makaronilaatikon aina näin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti