torstai 28. toukokuuta 2020

KINUSKIJUUSTOKAKKU




                                                                     KINUSKIJUUSTOKAKKU




 Kinuskikakku ja kinuskileivokset olivat meikäläselle  1960-luvulla sellaista herkkua, että niitä enimmäkseeen vain ihailtiin Fazerin konditorian näyteikkunan takaa. Tuohon aikaan konditoriatuotteita hankinttiin vain "todella hienoihin tilaisuuksiin". Joskus (harvoin) poikkesimme äitini kanssa sisälle myymälään hänen ostaessaan Fazerin juhlapitkosta puolikkaan. Kotona pullansiivu sitten nautittiin kastamalla se kahviin. 
  Kun ensimmäisen kerran maistoin kinuskileivosta, maku ei ollut läheskään sellainen, miksi sen mielessäni olin kuvitellut. Tuo kermavaahdon, tahmean kinuskin ja suussa sulavan kakkutaikinan  yhdistelmän maku oli sanoinkuvaamaton. Se oli taivaallista. 
  Tämä kakku ei ole muistojeni kinuskinen täytekakku (tai leivos).  Tämä on kotikekoinen, ei konditoriatuote. Tämä on juustokakku, jossa täytteenä on kinuskista ja vaniljaista tuorejuustoa ja kinuskipäällyste on koristeltu Dajm-suklaarouheella.  Tämän kakun tein vanhanajan tavoin erään  hienon tilaisuuden kunniaksi, kaupunkiparvekkeemme uuden ilmeen kunniaksi. Ja tämäkin on todella hyvää...siis kotitekoiseksi.





Tähän juustokakkuun tarvitaan:

200 g Digestive-keksejä
70 g voita
1 dl puolukkasurvosta
200 g kinuskituorejuustoa
200 g vaniljatuorejuustoa
1 dl tomusokeria
2 dl kermaa
2 dl kinuskikastiketta
4 liivatelehteä
vettä
12 palaa Dajm-suklaata






Irtopohjavuokaan laitetaan leivinpaperi pohjalle.



Keksit murskataan muruiksi (esim. kaulimella).




Voi sulatetaan kattilassa ja sekoitetaan keksinmuruihin.










Keksi-voiseos painellaan kakkuvuokaan.
Vuoka laitetaan jääkaappiin hetkeksi, jotta kakkupohja kovettuu.
















Pohjan päälle levitetään puolukkasurvos.






2 liivatelehteä laitetaan kylmään veteen.
Lionneet liivatteet puristetaan ja liuotetaan tilkkaan kuumaa vettä.

















Kerma vatkataan vaahdoksi.
Juustot ja tomusokeri vatkataan tasaiseksi.
Liivate kaadetaan ohuena nauhana juuston sekaan koko ajan vatkaten.
Kermavaahto käännellään joukkoon ja seos kaadetaan keksipohjan päälle.
Vuoka pannaan hetkeksi jääkaappiin.







Toiset 2 liivatelehteä liotetaan kylmässä vedessä ja lionneet,  kuiviksi puristetut liivatelehdet sekoitetaan kuumaan vesitilkkaan ja seos vatkataan ohuena nauhana kinuskikastikkeen joukkoon.
Kinuskikastike kaadetaan kakun päälle ja kakku pannaan hetkeksi jääkaappiin.

















Suklaapalat murskataan (esim. kaulimella muovipussissa ja muruset ripotellaan vähän hyytyneen kinuskikuorrutteen päälle.
Kakku laitetaan jääkaappiin hyytymään pariksi tunniksi.

















Kun kakku on kokonaan hyytynyt, se voidaan irrottaa vuoasta tarjolle.
Tämä kakku säilyy hyvin ja sen maku vain paranee ajan kanssa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti