torstai 29. toukokuuta 2025

MAKKARASOOSI



                                                    MAKKARASOOSI



Makkarakastike on tyypillistä perinteistä "perusruokaa". Sitä syötiin lapsuudenkokodissani pari-kolme kertaa kuukaudessa. Enimmäkseen tuolloin makkarana oli "suomalaisten perusvihannes" eli HK:n sininen. Kastike oli itsetehtyä ruskeaa kastiketta. Sen kanssa syötiin  yleensä perunamuusia tai keitettyjä perunoita. Lisukkeena oli  (jos oli) äidin tekemiä etikkakurkkuja (mummonkurkkuja). Lisämausteena oli Turun sinappia (ketsuppi oli tuolloin vielä harvinaisuus).
Noista ajoista on kulunut jo yli puoli vuosisataa ja kauppojen makkaravalikoima on muuttunut totaalisesti (HK:n sininen kuuluu edelleen valikoimaan). Samoin ovat lisääntyneet erilaiset puolivalmisteet--kuten tässä käytetty chilillä maustettu tomaattimurska.  Lisäksi kauppojejen pakastealtaista löytyy esivalmistettuja vihanneksia ja perunoita joka tarkoitukseen- jos ei jaksa/viitsi perunoita keittää tai muusia valmistaa.
Makkarana tällä kertaa on bratwurstia ja ainakin minun mielestäni se sopii tähän hyvin.
Valmistus on nopeaa ja aika helppoakin ja lopputulos sai isännältä hyvän arvosanan.

Tarvitaan 4 annokseen

300 g bratwurstia
2 sipulia varsineen/ 1 iso kuorittu siouli pilkottuna
300 g chili-tomaattimurskaa
2 dl kermaa
1-2 herkkukurkkua 
suolaa
rouhittua mustapippuria 
voita
silputtua persiljaa




Valmistus

Paloitellaan makkarat, pilkotaan sipulit ja herkkukurkut.








 





Sipulit kuullotetaan panulla voissa, maustetaan suolalla ja pippurilla.

Siirretään reikäkauhalla kattilaan.

Makkarat ruskistetaan pannulle jääneessä rasvassa ja siirretään kattilaan.

















Joukkoon sekoitetaan chili-tomaattipyre ja kerma.

Annetaan kiehahtaa.










Lisätään paloitellut herkkukurkut ja persiljasippua maun mukaan.













Lisukkeena tässä on pakasteena ostettuja, uunissa valmistettuja lohkoperunoita ja niinikään pakasteena ostettuja , keitettyjä porkkanaviipaleita.

                                                                #

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti