maanantai 5. huhtikuuta 2021

APPELSIINIMARINOIDUT MAKSASUIKALEET JA SITRUUNAMARINOITUA FENKOLIA

 


                                  APPELSIINIMARINOIDUT MAKSASUIKALEET JA SITRUUNAMARINOITUA FENKOLIA 



Tämä ohje on siinä mielessä poikkeuksellinen, että sitä ei löytynyt netistä (josta nykymaailman aikaan löytyy lähes kaikki). Tämä ruoka olisi jäänyt tekemättä, ellen italiankielen opiskelun "sivutuotteena" olisi kurkistanut myös italialaiseen keittiöön. Sen myötä muutama italialainen keittokirja on tullut luetuksi ja osa ohjeista on kokeiltu ja hyviksi todettu. Tämä ohje löytyy keittokirjasta "Herkullisten ruokien ja tarinoiden Toscana". Kirjaa voin suositella lämpimästi ohjeiden yksinkertaisuuden ja selkeyden vuoksi ja myös siksi, että kirjassa on myös mukavia tarinoita aina keskiajalta nykypäivään asti.

Italialaiset käyttävät ruoanlaitossaan paljon kasviksia ja eläinten ruhoista he pyrkivät käyttämääm mahdollisimman suuren osan. Siksi italialaisissa keittokirjoissa on paljon ohjeita sekä pelkille kasviksille että sisäelimille (jopa lehmän pötsistä tehdään ravintolatason ruokaa-la trippa). Ilman tuota em. kirjaa ei olisi tullut mieleen marinoida maksaa appelsiinimehussa. Eikä etsittyä ja löydettyä kaupan maustehyllystä fenkolinsiemeniä.

Tässä ohjeessa maksa saa kaverikseen fenkolia ja chiliä. Aniksenmakuinen fenkoli ei ole tullut suomalaisille vielä kovinkaan tutuksi. Ehkä sitten joskus.


Appelsiinimarinoidut maksasuikaleet

n. 600 g naudan maksaa

2 dl appelsiinituoremehua

1/2 tl suolaa

1/2 tl  valkopippuria

1/2-1 tl fenkolinsiemeniä hienonnettuna

voita/öljyä


Poista maksasta kalvot ja leikkaa se noin 1 cm:n paksuiksi viipaleiksi. Leikkaa viipaleista muutaman sentin pitkiä suikaleita. Kuivaa suikaleet talouspaperilla.




Murskaa fenkolinsiement (esim. pussissa kaulimen avulla).









Sekoita murskatut fenkolinsiemenet, suola ja valkopippuri appelsiinimehun joukkoon.










Laita maksansuikaleet appelsiinimehuun marinoitumaan muutamaksi tunniksi.




Ota maksasuikaleet liemestä ja paista ne nopeasti (muutama minuutti) kuumassa voi-öljyseoksessa. Maksa kypsyy nopeasti. Varo ylikypsenemistä ettei maksasuikaleista tule sitkeitä.




Jos haluat kastiketta, kaada marinointiliemi pannulle ja lisää n. 1 dl kermaa ja kiehauta seos hieman kokoon.

Tarjoa esimerkiksi perunamuhennoksen kera. (Muusi kannattaa tehdä valmiiksi ennenkuin alkaa paistamaan maksanpaloja.)




Sitruunamarinoitu fenkoli

1 fenkoli
1 punainen chili
1 sitruunan kuori raastettuna
4 rkl sitruunamehua
3 rkl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria

Leikkaa fenkoli TODELLA ohuiksi viipaleiksi veitsellä tai mandoliinilla.







Raasta sitruunasta kuori ja purista siitä mehu.








Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna pieneksi.









Sekoita öljyyn sitruunankuoriraaste, sitruunamehu, chilisilppu ja suola sekä pippuri.









Sekoita öljyseos hienonnetun fenkolin joukkoon.








Anna tekeytyä jääkaapissa puolisen tuntia.


Tarjoa esim. maksan ja perunamuusin kera.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti