APPELSIINIMARINOIDUT MAKSASUIKALEET JA SITRUUNAMARINOITUA FENKOLIA
Tämä ohje on siinä mielessä poikkeuksellinen, että sitä ei löytynyt netistä (josta nykymaailman aikaan löytyy lähes kaikki). Tämä ruoka olisi jäänyt tekemättä, ellen italiankielen opiskelun "sivutuotteena" olisi kurkistanut myös italialaiseen keittiöön. Sen myötä muutama italialainen keittokirja on tullut luetuksi ja osa ohjeista on kokeiltu ja hyviksi todettu. Tämä ohje löytyy keittokirjasta "Herkullisten ruokien ja tarinoiden Toscana". Kirjaa voin suositella lämpimästi ohjeiden yksinkertaisuuden ja selkeyden vuoksi ja myös siksi, että kirjassa on myös mukavia tarinoita aina keskiajalta nykypäivään asti.
Italialaiset käyttävät ruoanlaitossaan paljon kasviksia ja eläinten ruhoista he pyrkivät käyttämääm mahdollisimman suuren osan. Siksi italialaisissa keittokirjoissa on paljon ohjeita sekä pelkille kasviksille että sisäelimille (jopa lehmän pötsistä tehdään ravintolatason ruokaa-la trippa). Ilman tuota em. kirjaa ei olisi tullut mieleen marinoida maksaa appelsiinimehussa. Eikä etsittyä ja löydettyä kaupan maustehyllystä fenkolinsiemeniä.
Tässä ohjeessa maksa saa kaverikseen fenkolia ja chiliä. Aniksenmakuinen fenkoli ei ole tullut suomalaisille vielä kovinkaan tutuksi. Ehkä sitten joskus.
Appelsiinimarinoidut maksasuikaleet
n. 600 g naudan maksaa
2 dl appelsiinituoremehua
1/2 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria
1/2-1 tl fenkolinsiemeniä hienonnettuna
voita/öljyä
Poista maksasta kalvot ja leikkaa se noin 1 cm:n paksuiksi viipaleiksi. Leikkaa viipaleista muutaman sentin pitkiä suikaleita. Kuivaa suikaleet talouspaperilla.
Murskaa fenkolinsiement (esim. pussissa kaulimen avulla).
Sekoita murskatut fenkolinsiemenet, suola ja valkopippuri appelsiinimehun joukkoon.
Laita maksansuikaleet appelsiinimehuun marinoitumaan muutamaksi tunniksi.
Raasta sitruunasta kuori ja purista siitä mehu.
Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna pieneksi.
Sekoita öljyyn sitruunankuoriraaste, sitruunamehu, chilisilppu ja suola sekä pippuri.
Sekoita öljyseos hienonnetun fenkolin joukkoon.
Anna tekeytyä jääkaapissa puolisen tuntia.
Tarjoa esim. maksan ja perunamuusin kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti