perjantai 9. huhtikuuta 2021

TÄYTETTY LIHAMUREKE



                                                                TÄYTETTY LIHAMUREKE


Tänä vuonna pääsiäispäivän ruokapöytään oli kutsuttu aikuisten lisäksi myös pikkuväkeä. Tästä johtuen ei pöydässä ollut "perinteistä" valkosipulilla, rosmariinilla ym maustettua pääsiäislammasta, sekun ei välttämättä ole sellaista, mistä lapset pitävät. Kyllä varmaan oppivat sitäkin joskus syömään, kunhan makuaisti kehittyy iän myötä. Jauheliha sen sijaan kelpaa nykyajan burgeri-nuorille (ei ole tarkoitus sanoa rumasti), joten pääsiäispäivänä pöydässämme oli kanamunilla täytettyä lihamureketta, keitettyä kukka- ja parsakaalia sekä farfalle- (perhos-)pastaa.

Aikoinaan lihamureketta tuli tehtyä ja syötyä paljonkin, mutta jostain syystä ei ihan viimeaikoina. Miksi lie unohtunut? Onhan se nopeasti valmistuvaa ja todella maistuvaa ruokaa. Ja täytteillä siitä saa muokattua jos jonkinlaista. Ensimmäistä kertaa muistan syöneeni täytettyä lihamureketta joskus 1970-luvun alussa. Silloin äiti laittoi murekkeeseen pakastettuja vihanneksia. Nykyään se saattaa tuntua ihan jokapäiväiseltä, mutta tuolloin se oli jotakin aivan uutta, sillä tuolloin pakastettuja ruoka-aineksia ei paljon vielä käytetty. Ai miksi? No siksi, kun "jokakodin" keittiövarustukseen ei vielä tuolloin kuulunut pakastinta (tai edes jääkaapin pakastelokeroa). No se muinaishistoriasta. nyt eletään nykypäivää ja tällä kertaa murekkeen täytteeksi tuli pääsiäisen "kunniaksi" keitettyjä kananmunia. Murekkeen tein leipävuokaan, joka osottautui todella käteväksi apuvälineeksi tähän tarkoitukseen: sen avulla mureke pysyi muodossaan ja nesteet murekkeen sisällä. Lopputulos oli sekä hyvännäköinen ja hyvänmakuinen--jos nyt pieni kehuminen sallitaan.


800 g jauhelihaa

11/2 dl kermaviiliä

11/2 dl kermaa

11/2 dl korppujauhoja

2 pienehköä sipulia hienonnettuna

3 kananmunaa

2 tl suolaa

2 tl mustapippuria

2-3 tl herbes de provence-yrttimaustetta.

7 keitettyä kananmunaa

raastettua parmesaania


Jauhelihaan sekoitetaan  kermaviili, kerma, munat, hienonnettu sipuli ja korppujauhot sekä mausteet.










Taikinan annetaan vetäytyä puolisen tuntia.




2/3 taikinasta taputellaan voidellun leipävuoan pohjalle ja reunoille.



Kuopan pohjalle ripotellaan parmesanraastetta ja kuoppa täytetään keitetyillä ( ja kuorituilla) kanamunilla. 




Lisätään vielä hieman parmesaania kananmunien päälle ja taputellaan loput taikinasta vuokaan niin, että pinta on sileä ja tasainen.















Paistetaan uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Kypsän  murekkeen voi tarjota suoraan leipävuoasta tai sen voi kumota tarjoiluastialle ja koristella (halutessaan) vaikkapa keitetyillä vihanneksilla.




                            Lisukkeena meillä oli farfalle-pastaa ja bearnaise-kastiketta.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti