lauantai 10. huhtikuuta 2021

TIRAMISU

  

 TIRAMISU


     Tämä ei ole ainoa tiramisu-ohje tässä blogissa; olen muistaakseni kirjoittanut ohjeen mansikka-valkosuklaa-tiramisulle, tiramisukakulle ja laseihin valmiiksi annoksiksi annostellulle tiramisu-jälkkärille. Ne ovat kaikki "muunnelmia" tästä perinteisestä kaakaojauhella kuorrutetusta vuokaan tehtävästä italialaisesta jälkiruoasta, joka on niin hyvää, ettei haittaa vaikka siitä tulee useampikin juttu kirjoitettua. Monille Italiasta tulee mieleen pizza tai pasta, minulle se on tiramisu, jota pidän italialaisten "lahjana" (jälki)ruokamaailmalle. Vaikka itsetekemäni tiramisu onkin hyvää, se ei kuitenkaan ole verrattavissa Rooman ravintola Al 34:n ruokalistalta löytyvään, makuhermoja hellivään, kotitekoiseen ja nimensä mukaisesti (tiramisu=vedä minut ylös) mielialan pilviin nostamaan jälkkäriherkkuun. Mutta nyt, kun jo toista vuotta  ollaan oltu koronapandemian vuoksi ns. kotimaa-arestissa, täytyy omatekoista tiramisua maistellessa sulkea silmät ja lentää ajatuksissaan Via Mario De' Fiorille ja kuvitella istuvansa palveltavana tuossa tunnelmallisessa, aina täynnä olevassa, mutta siitä huolimatta jokaisen asiakkaan henkilökohtaisesti huomioivassa perheravintolassa. Kyllä täältä vielä tullaan.....ja odotellessa on tullut italian kieli sen verran tutuksi, että saa??? selvää ruokalistasta ilman googlen kääntäjää.  


3 kananmunan keltuaista

4 rkl amarettoa

2 dl sokeria

50 g hienoksi raastettua suklaata

150 g mascarponejuustoa

1,75 dl kermaa

24 kissankielikeksiä (Savoiardi)

espressoa (tai vahvaa kahvia)

kaakaojauhetta kuorrutukseen


Vatkaa keltuaiset ja amaretto.




     







  Lisää sokeri vähitellen ja vatkaa, kunnes sokeri liukenee täysin.



   










Hämmennä joukkoon suklaaraaste ja mascarponejuusto.



          









Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele se joukkoon.





      







Kastele kissankielikeksien sokeroimaton puoli kahviin ja asettele puolet kekseistä suorakulmaisen astian pohjalle.




                          
 

Levitä keksien päälle puolet mascarponekreemistä.














Tee toinen samanlainen kerros ja jäähdytä kannella peitettynä jääkaapissa yön yli.












Hunnuta pinnalle runsaasti kaakaojauhetta ennen tarjoilua.







                                                                               Mansikat eivät kuulu alkuperäiseen ohjeeseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti