keskiviikko 8. toukokuuta 2024

KOKONAISENA PAISTETTU KANA



                                       KOKONAISENA PAISTETTU KANA



 Jos haluaa päästä helpolla, voi mennä hakemaan grillatun broilerin kaupan palvelutiskiltä. Sieltä ei kuitenkaan saa niin hyvää kastiketta, jonka maku tulee yrteistä ja sitruunasta ym. aineksista, joiden kanssa kana hautuu padassa.
Isotätini oli aikoinaan pitokokki ja asui Vammalassa (nykyisin Sastamala). Aina kun lähdimme Helsingistä Olga-tätiä katsomaan, auton takapenkillä istuessani toivoin perillä saavani tädin padassa paistettua oman kanalan kanaa ja sitä hyvää kastiketta, jota hän aina myös valmisti. Perillä kanapata olikin aina hautumassa tädin torpan keittiön puuhellalla. Lautaset oli katettuna tuvan ruokapöydällä pääkaupngin vieraita odottamassa. Lisukkeena oli omasta maasta saatua perunaa ja salaattia, jossa oli mukana keitettyjä kananmunia. Siihen aikaan ei tomaateista, tuorekurkuista ym. nykyajan lisukkeista ollut tietoakaan. Ruoka oli yksinkertaista ja hyvää. Yhdestä kanasta riitti ruokaa  isollekin porukalle. 
Noista ajoista on kulunut jo useampikin vuosikymmen. Silti aina kun otan valurautapatani esiin, mieleen tulee Olga-täti ja hänen kanansa. OI NIITÄ AIKOJA....


Näin nykyään:

1 pintamaustettu broileri
2 sitruunaa
muutama kirsikka-/luumutomaatti
hienonnettua persiljaa
voita tai öljyä ruskistamiseen
2,5 dl omenatäysmehua
2 rkl sitruunamehua
1 dl vettä
2 rkl kanafondia
1/2 ruukullista basilikaa
1/2 ruukullista rosmariinia
1 valkosipuli
1 punasipuli
maizenaa
2 dl ruokakermaa

Lisukkeet oman maun mukaan; esim. riisiä, uunijuureksia......

Halkaise sitruuna ja tomaatit. Pilko persiljaa.
Pistele veitsellä reikiä sitruunaan kuoren läpi.



 
















Laita sitruuna, tomaatit ja persilja linnun vatsaonteloon.



Sido jalat ja siivet kiinni lintuun.



Sekoita keskenään omenamehu, sitruunamehu, vesi ja kanafondi.



Halkaise valkosipuli ja leikkaa punasipuli 4 lohkoksi ja ota yrtit esille.


Kuumenna rasva padassa ja ruskista lintu joka puolelta.




Lisää pataan mehu-fondi seos, sipulit ja yrtit.
Laita pata ilman kantta uuniin 200 asteeseen n. 15 minuutiksi.























Laske uunin lämpö 150 asteeseen.
Laita pataan kansi päälle ja anna sen olla uunissa vielä 45-60 minuuttia.



Nosta kana uunivuokaan lisukkeiden päälle ja laita vuoka uuniin siksi aikaa, kun valmistat kastikkeen.


 
Siivilöi liemi kattilaan ja kuumenna.
Lisää maizenaa maun mukaan sakeuttamaan liemi.
Lisää kermaa maun mukaan.





Ota tarjoiluastia uunista ja poista sidontalangat.



Tarjoile kuuman kastikkeen kera.




Taatusti on parempaa kuin kaupan broileri.

                     Hyvää ruokahalua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti