RAGÙ alla BOLOGNESE
Me suomalaiset tunnemme pizza bolognesen ja ehkä pasta bolognesen: pizzaa tai pastaa jauhelihakastikkeella. Tuttu ja turvallinen valinta, usein lasten suosikki.
Sana ragù onkin sitten monelle tuntemattomampi. Kyseessä on italialainen lihakastike, joka tarjoillaan pastan kanssa. Lihan laji vaihtelee; napolilainen ragù tehdään sianlihasta, barilainen ragù tehdään joskus hevosenlihasta, ragù alla veneto on oikeaoppisena ankanlihasta tehty jne. Ragù alla bolognese valmistetaan naudanlihasta. Muita tämän kastikkeen olennaisia raaka-aineita ovat sipuli, porkkana, (varsi)selleri, tomaattikastike ja viini. Jotkut italialaiset sanovat, että kastikkeeseen tulee laittaa maitoa, toiset taas väittävät, että sitä ei tule käyttää silloin, kun tämä kastike tarjoillaan oikeaoppisesti kananmunaa sisältävän tagliatelle-pastan kanssa.
Italialaiset tykkäävät keskustella/väitellä monista asioista, varsinkin ruoasta. Ja italialaiselle on olemassa vain yksi totuus, hänen omansa. Ja kaikki muut ovat väärässä. Siksi on luonnollista, että lähes joka nonnalla (nonna = isoäiti) on oma, ainoa oikea resepti tähänkin kastikkeeseen.
Siitä kaikki kuitenkin ovat yhtä mieltä, että tämän kastikkeen valmistukseen tulee käyttää runsaasti aikaa. Kastiketta tulee hauduttaa miedolla lämmöllä ainakin pari-kolme tuntia.
Tämä on eräs "se ainoa oikea" ohje:
400 g naudan jauhelihaa
100 g pekonikuutioita
200 g sipulia kuutioina
200 g porkkanakuutioita
200 g selleriä kuutioituna
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti