sunnuntai 17. heinäkuuta 2022

BRUSCHETTA




                                                       BRUSCHETTA

                                                               Kuvassa on Cefalùssa, Sisiliassa majapaikkamme emännän meille valmistamia bruchetteja tältä kesältä.


Jo ennen ajanlaskun alkua Antiikin roomalaiset oliivinviljelijät kastoivat leivänpalan vastapuristettuun oliiviöljyyn testatakseen öljyn makua. Erään tarinan mukaan näin saivat alkunsa nämä bruschetta-leivät, joita nykyisin tarjoillaan alkupaloina (antipasti) niin Italiassa kuin muuallakin.
Italia-suomi sanakirjan mukaan bruschetta on valkosipulilla hangattu paahdettu leipäviipale, jonka päällä on öljyä ja suolaa. 
Yleisin bruschetta lienee sellainen, jossa on myös pilkottua tomaattia, sipulia, pippuria ja basikaa tai jotakin muuta yrttiä. Leivän voi päällystää myös juustolla tai vaikkapa ilmakuivatulla kinkulla. Tärkeää on, että leipä on paahdettu ( uunissa tai paahtimessa). Leivän ei siis tarvitse olla tuoretta, kuivemmatkin palaset käyvät hyvin.


Kuvan "suomalaisessa vesiossa" on tomaattia, uutta sipulia  yrteillä ja valkosipulilla maistettua oliiviöljyä sekä suolaa ja pippuria + hieman parmesaania.


4 leipään tarvitaan:

4 leipäviipaaletta
2-3 tomaattia
1 makea sipuli
hieman parmesan-lastuja
suolaa
mustapippuria
valkosipulilla maustettua oliiviöljyä--ohje jutun lopussa
basilikaa ym yrttiä koristeluun
    -tässä pilkottuja sipulinvarsia


Pilko tomaatit ja sipuli.





Kuumenna öljy pannulla ja lisää tomaatit ja sipulit.



Sekoita joukkoon parmesan-lastut ja kiehauta seos.
Mausta suolalla ja pippurilla.







 











Laita tomaattiseos PAAHDETTUJEN leipäviipaleiden päälle.

Koristeeksi esim. basilikaa.




                                                              #


                     Valkosipulilla ja yrteillä maustettu oliiviöljy.



2 dl oliiviöljyä

6-7 valkosipulinkynttä

2 tl herbes de provence-yrttimausteseosta



Kuori ja paloittele valkosipulinkynnet.



Sekoita kattilassa öljy, valkosipulit ja mausteseos.



Kuumenna, mutta älä anna kiehua.

Pullota ja anna jäähtyä.



Säilytä viileässä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti