keskiviikko 17. elokuuta 2022

PASTA FRUTTI DI MARE



                                            PASTA AL FRUTTI DI MARE 



Frutti di mare-pizzaa olen syönyt 70-luvun lopulta lähtien ja se on edelleen suosikkipizzani. Pastaruokien suhteen olen lähes kaikkiruokainen (ei sieniä). Olen saanut todella hyvää simpukkapastaa (pasta al vongole) mm. roomalaisessa katuravintolassa Trevin suihkulähteen lähellä sekä Calabrian maakunnassa paikassa nimeltä Fiumefreddo (kylmä joki); siellä ravintolan annoksen lisäksi sai nauttia myös mahtavasta merinäköalasta.




Toistaiseksi ehdottomasti parasta katkarapupastaa olen syönyt Virossa, Saarenmaan Kuresaaressa ja siellä ravintola Perlassa. Paikan omistaja/kokki tuntee tuon ruokalajin salaisuudet; hän on nimittäin entinen FBI:n agentti, joka valmistaa italialaisen isoäitinsä salaisella ohjeella tätä ko. ravintolan suosikkiannosta.



Viime kesän Sisilian matkaa muistellessa ja lähestyvää Rooman matkaa odotellessa päätin kokeilla, miten homma onnistuu Kalevan keittiössä. Luin italialaisia ohjeita muutaman videonkin kera ennen homman aloittamista. Kannellista pannua en omista, mutta paellapannu ajoi saman asian. Raaka-aineiden etsimiseen kului hieman aikaa, sillä äyriäissekoitusta (jossa mukana on myös mustekalaa) ei löydy ihan joka kaupasta.

Valmisitin tämän ruokalajin ihan ohjeiden mukaan, mutta lopputulos ei ollut ihan niin hyvä kuin kuvittelin. (Ehkä vertasin makua liikaa Kuresaaren  annokseen, jonka salaisuuden vain tuo ex-agentti tietää.) Ihan hyvää tämäkin oli, mutta ei mielestäni tarpeeksi hyvää. Pienen pohdinnan jälkeen lisäsin omavaltaisesti mukaan muutamia ainesosia ja vasta sitten tämä ohje oli julkaisukelpoinen. (Nuo aineet on ohjeeseen merkitty x:llä. Ilman niitäkin ruoka on syötävää, mutta niiden kanssa mielestäni huomattavasti, joskin melko TULISTA. Niin tai näin, ohje on tässä:



250 g spaghettia

1 pkt (350 g) äyriäissekoitusta

loraus oliiviöljyä

250 g tomaatteja

2-3 valkosipulinkynttä

pala chiliä

2 rkl tomaattipyrettä

1 -1/2 dl valkoviiniä

                                           hienonnettua persiljaa

                                           suolaa ja mustapippuria



(X) lisämakua ja tulisuutta antamaan:

1/2 dl hummerifondia + 1 dl vettä (X)

1 rkl valkosipulimurskaa (X)

pari hyppysellistä chili & pepper-

sekoitusta (X)

nokare voita/voimariinia(X)



Kuumenna öljy pannulla ja lisää viipaloidut valkosipulinkynnet.

Kuullota kunnes kynnet ovat ruskeita. 

Lisää joukkoon pilkottu chili.

Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.



Lisää hetken kuluttua pilkotut tomaatit ja anna kiehua miedolla lämmöllä 5 minuuttia.

Lisää tomaattipyre ja sekoita sekä hauduta vielä muutama minuutti.



Laita pasta kiehumaan suolalla maustettuun veteen ja kypsennä al dente,



Lisää äyriäiset ja anna hautua kannen alla 5 minuuttia.






Sekoita kastikkeen joukkoon valutettu pasta.













((X) Seuraavalla tavalla saa lisää makua ja tulisuutta:


Sekoita 1/2 dl hummerifondia  ja 1 dl vettä.

Lisää joukkoon reilu teelusikallinen valkosipulimurskaa.

Kaada seos ruan joukkoon.

Lisää pari hyppysellista chili & pepperiä

sekä nokare voita/voimariinia.

Sekoita.)





Viimeiseksi ennen tarjoilua, sekoita joukkoon reilusti hienonnettua persiljaa.












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti