maanantai 16. toukokuuta 2022

PASTA ALL' AMATRICIANA




                                                                   PASTA ALL'AMATRICIANA 





Kuulostaa varmaan hassulta, mutta ohje tähän ruokaan ei löytynyt mistään keittokirjasta tai ruokasivustolta, vaan italiankielen oppikirjasta Bella vista 2 - italiaa aikuisille ja lukioon. Em. kirja ja sen osa 1 ovat olleet kovassa käytössä viimeisen 2 vuoden aikana opiskellessani italiaa Tampereen kesäyliopistossa aivan mahtavan Katri-open oppilaana. Nämä pari vuotta ovat antaneet minulle paljon; olen mm. huomannut, että ikä ei ole este uuden oppimiselle ja kielen oppimisen lisäksi olen saanut paljon tietoa myös Italian kultturista ja italialaisten elämäntyylistä. Olen myös tutustunut uusiin ihmisiin, joista jokaisella on omat mielenkiintoiset syynsä italian opiskeluun.Tietokonekin erilaisine ohjelmineen ja sovelluksineen ja alustoineen on tullut tutummaksi--asia, joka nykynuorille on itsestäänselvää, mutta ei meille, jotka olemme syntyneet ennen bittien valtakautta. Ja kaiken huippuna; olen pian lähdössä Sisiliaan (2 viikon kielikurssille) mukana vain menolippu.... 
Mutta nyt itse asiaan:

Otsikon all'amatriciana tarkoittaa, että tämä pastakastike on valmistettu Italiassa Lazion maakunnassa sijaitsevan Amatricen kylän tyylin mukaisesti. Tällä ruoalla on lähes tuhatvuotinen historia ja sen oikeaoppiset raaka-aineet ovat tarkasti määritellyt, sillä italialaiset ovat tarkkoja perinneruoistaan.

Täällä meillä Suomessa ei kaikkia noita "oikeaoppisia" aineksia ole saatavilla, joten tässä suhteessa olen joutunut hieman joustamaan. Siitä huolimatta tämä pastaruoka ylitti kaikki sille asettamani odotukset ja se tulee olemaan jatkossakin meillä valmistettavien ruokien Top 10. listan kärkipäässä.

6 annosta

500 g bucatinia😊/ spagettia

200 g porsaanposkea 😊/ pekonia/sian kylkeä

100 g  pecorino tuoreraastetta 😊 (Castelli)

2 prk (à 400 g) Barilla Arrabbiata tomaattikastiketta (sisältää chiliä)/ 800 g tomaatteja kuutioituna +  chiliä maun mukaan 😊

1 lasillinen kuivaa valkoviiniä 😊

2 punasipulia 

1 rkl valkosipulimurskaa/ 2-3 murskattua valkosipulin kynttä

(oliiviöljyä)

suolaa ja pippuria 😊

(hienonnettua persiljaa)

😊-merkityt ovat niitä "aitoja" aineksia-- muut "sävelletty"










Valmistus:

Sianliha ja sipuli leikataan kuutioiksi.













Liha ruskistetaan omassa rasvassaan (tai tilkassa oliiviöljyä).

Maustetaan suolalla ja pippurilla.




Joukkoon lisätään sipulit, valkosipuli ja viini. Annetaan kypsyä 5 - 10 minuuttia.












(Tässä vaiheessa siirsin ainekset kattikaan, mutta kastike valmistuu myös pannulla.)


Lisätään tomaattikastike sekä puolet juustoraasteesta ja annetaan kastikkeen kiehua hiljalleen samalla, kun pasta kypsyy.










Valutetaan pasta ja sekoitetaan sen joukkoon kastike.




Annoksen pinnalle ripotellaan pecorino-raastetta.
Hienonnettu persilja tuo annokseen väriä (ja hieman makuakin.)





                                                                   BUON APPETITO

                                                                                #

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti