tiistai 11. tammikuuta 2022

KALEVAN KANALUMOUS




                                                                  KALEVAN KANALUMOUS







Tämä ruokalaji on muunnelma Lammimpään lumouksesta. Poikkeuksena on pääraaka-aine. Aidossa Juice Leskisen lumouksessa on sianlihaa ja tässä, kuten nimikin jo sanoo, on kanaa. Toivotaan, ettei Juice tästä muunnoksesta pahastu -missä sitten lieneekään- liekö puuterina Tampereen poskessa-kuten hänen sanoissaan kappaleessa "Tampereen aamu".

Lamminpään lumous on ollut katsotuin sepustukseni tässä blogissa, jota olen nyt pitänyt lähes kolmen vuoden ajan. Alkuun tuli kirjoiteltua paljonkin, viime aikoina tahti on hieman hiljentynyt, mutta ei sentään ihan tyystin loppunut. Ruokaohjeita vaihtelevine tarinoineen on kertynyt melkoisesti. Tämä juttu on järjestyksessään 250., eräänlainen virstanpylväs tällä kirjoittelun saralla. Blogini lukijamäärä on yllättänyt ja ylittänyt kaikki ne kuvitelmat, joita minulla oli aloittaessani. En osannut kuvitellakaan 6-numeroista lukua. Toivottavasti olen vastapainoksi pystynyt antamaan hyviä ja helposti ymmärrettäviä ruokaohjeita.

Tämä kanalumous, kuten sen alkuperäinen versiokin, on yksinkertainen ja suhteellisen nopea valmistaa; ruskistetaan lihat ja valmistetaan mausteinen kermakastike. Omavaltaisesti lisäsin tähän muunnelmaan sipulia, joka ruskistetaan erikseen voissa ja haudutetaan sitten valkosipulin kanssa (alkuperäisessä ohjeessa ei siis ole sipulia ja valkosipuli lisätään kastikkeeseen muiden mausteiden kanssa). Se tuo mukanaan yhden pienen työvaiheen lisää,  mutta maku palkitsee vaivannäön.



n. 1 kg broilerin rintafileitä
voita
suolaa/yrttisuolaa
ruohittua mustapippuria
herbes de provence-yrttimausteseosta
2-3 sipulia
1 valkosipuli
6 dl kermaa
4 rkl sinappia
2 rkl sokeria
3-4 tl kanelia
3-4 tl inkivääriä
3-4 tl curria/ currytahnaa
(1 prk ( 400 g ) tomaattimurskaa)
   -jos laittaa tomaattimurskaa, voi sokerin
    määrää vähentää

1. 

Sipulit ja valkosipuli kuoritaan ja pilkotaan.
Kuumaan pannuun lisätään voi ja sipulit. 
Maustetaan suolalla ja annetaan hautua miedolla lämmöllä sekoittaen n. 5 minuuttia.
   - näin sipulista häviää kitkeryys ja jäljelle jää pehmeä maku


Lisätään joukkoon valkosipulit ja haudutetaan vielä toiset 5 minuuttia.


Sipulit siirretään syrjään odottamaan.


2.

Pannulle (ei huuhdella välillä) lisätään voita, annetaan sen ruskistua kunnolla. Lisätään rintafileet ja ne ruskistetaan ja maustetaan yrttisuolalla, mustapippurilla ja yrttimaustesuoksella kummaltakin puolelta.




Siirretään nämäkin sivuun odottamaan.



3.

Pannulle (ei huuhdella välillä) lisätään kerma.



Joukkoon lisätään mausteet (sinappi, sokeri, inkivääri, kaneli ja curry).

Kastikkeen annetaan hautua hiljalleen välillä sekoittaen.



  


                                                                                


















Kun kastike alkaa saostua listään tomaattimurska.




4.

Broilerifileet ladotaan uunivuokaan.

Joukkoon sekoitetaan spulit ja valkosipuli.

Kastike kaadetaan lihojen päälle.


















5. 

Jotta maut tasaantuvat ja broilerit kypsyvät myös sisältä, ruoka laitetaan uuniin 150 asteeseen n. 45 minuutiksi.

  -- tämän annoin olla uunissa 150 asteessa 1/2 tuntia, sitten käänsin lämmöt pois ja jätin sapuskan sinne vielä noin tunniksi.






6.

Vinkki: Broilerin kanssa voi tarjoilla riisin ohella/sijaan vaikkapa paistettuja vihanneksia.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti