TIRAMISÙ alla sisiliana eli Tiramisù sisilialaisittain
Lomamatkasta jää usein mieleen paikka, sää, ruoka, retket ja kotiintuotavat matkamuistot, kuten jääkaappimagneetit ja/tai paikallinen viinipullo sekä rantakadulta ostettu lippis tai T-paita.
Tänä vuonna (elokuussa 2023) olimme Sisiliassa Giardini-Naxoksessa viikon mittaisella matkalla. Sää oli upea (+34/26) ja retket antoisia. Kävimme bussikyydillä ajelemassa Taorminan jyrkkiä, kapeita ja mutkaisia katuja aina Castelmolaan asti, josta avautui upeita näköaloja niin Joonian merelle, Italian mantereen puoleiseen Calabriaan kuin Etnallekin. Kävimme myös veneretkellä ja pistäydyimme muunmuassa Sinisessä luolassa ( Grotta azzurro) ja ihailemassa Isola Bellaa. Yhden päivän vietimme kierrellen Syracusan barokkikaupunkia Piaggio Apen kyydissä.
Tuliaisina toimme tietenkin magneetteja (4 kpl), punaviiniä ja parmesan-juustoa sekä pastaa. EI lippiksiä tai paitoja tällä kertaa.
SEN SIJAAN toimme PASTALAUTASIA (joiden "lempinimi" muuten on cappello di preghiera-rukouksen hattu) ja SISILIALAISEN TIRAMISÙ-reseptin.
Näistä kiitokset kuuluvat ANNA PORTINAIOlle, paikallisen Ristorante-Pizzeria La TRINACRIAn omistaja-rouvalle. Hän neuvoi meille paikan, josta ravintoloitsijat ostavat astioitaan ja asusteitaan ja järjesti meille edestakaisen kyydin tuohon liikkeeseen.
Anna myös näytti minulle tämän jutun aiheena olevan Tiramisù-jälkiruoan tekemisen alusta loppuun "kädestä pitäen" opettaen samalla omat niksinsä maun ja koostumuksen suhteen -ne on merkitty vihreällä värillä.
Näin valmistuu 12 pientä annosta:
Tarvitaan:
1/2 l kermaa
4 kananmunan keltuaista
4 rkl sokeria
250g mascarpone-tuorejuustoa
tilkka brandyä
4-5 dl kylmää kahvia
Savoiardi-keksejä
kaakaojauhetta
sitruunamelissaa
pursotinpussi
1/2 litraa kermaa vatkataan vaahdoksi (Annan ohje-ilman sokeria!!!)
4 kanamunakeltuaista + 4 rkl sokeria
vatkataan vaahdoksi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti