PYÖREÄ LIHAMUREKE
Lihamurekkeen pitää olla pinnalta rapea ja sisältä mehevä. Mitä enemmän murekkeessa on rapeaa pintaa, sen paremmalta se maistuu.
Vuoka jossa murekkeen olen aikaisemmin tehnyt on ns. leipävuoka ( 25 cm x 11 cm). Siinä vapaa paistopinta on 286 cm2 eli aika vähän. Halkaisjaltaan 28 cm:n piirakkavuoassa paistopintaa tulee yli 2 kertaa enemmän (615 cm2). Ja sama määrä mureketaikinaa sopii kumpaankin vuokaan. Valitsin siis piirakkavuoan.
Mureketaikinan olen aina tehnyt kuten äitini aikoinaan. Siinä on rasvaisuutta aikaansaavaa kermaa, kiinteyttä tuovat puolestaan kananmunat ja korppujauhot, mausteina suolaa ja pippuria. Tähän versioon olen osan kermasta korvannut kermaviilillä ja mausteeksi lisännyt herbes de provence- mausteseosta sekä hieman currytahnaa ja valkosipulimurskaa.Taikinassa on myös pekonia ja aurinkokuivattua tomaatia.
Ai niin ja sipuli on punasipulia.
1 kg jauhelihaa (tässä hirven jauhelihaa)
4 kananmunaa
2 tl suolaa
2 tl rouhittua mustapippuria
3 tl herbes de provence-yrttimausteseosta
2 rkl currytahnaa
2 dl kermaa
2 dl kermaviiliä
200 g kuutioitua punasipulia
2 rkl valkosipulimurskaa
2 dl korppujauhoja
100 g pekonikuutioita
100 g aurinkokuivattuja tomaatteja kuutioina.
Valmistus
Pekonikuutiot ruskistetaan kevyesti omassa rasvassaan.
Seos laitetaan sivuun jäähtymään.
Jauhelihan sekaan lisätään suola, pippuri ja yrttimausteseos sekä kananmunat.
Sipulikuutiot ja valkosipulimurska sekä currytahna hienonnetaan sauvasekoittajalla kerman ja kermaviilin kanssa.
Viimeisenä lisätään korppujauhot ja taikina sekoitetaan tasaiseksi ja sen annetaan vetäytyä puolisen tuntia.
Taikina painellaan (voideltuun) piirakkavuokaan.
Mureketta paistetaan uunissa 200 asteessa n. 1/2 tuntia, sitten lasketaan lämpötila 100 asteeeseen ja annetaan murekkeen olla uunissa vielä toiset 1/2 tuntia.
Lisukkeina tässä keitettyjä vihanneksia, makaronia ja bearnaise-kastiketta.
Mureke on tosiaankin pinnalta rapea ja sisältä mehevä ja se on helppo tarjoilla suoraan paistoastiasta ja kaiken lisäksi sitä on helppo leikata paloiksi.
Ja kehujakin tuli, niin rakenteesta kuin maustakin.
Jälkikäteen löysin artikkelin hyvän murekkeen teosta ja huomasin välttäneeni suurimman osan siinä kuvatuista virheistä.
https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/ethan-vaivaa-
lihamureketta-kuivaksi-nain-teet-tutusta-arkiruoasta-mehevaa-ja-maukasta-joka-kerta/7075752
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti