RANSKALAINEN LIHAKEITTO (POT-AU-FEU)
Ranskalaisittain keitetty naudan/häränliha tarjoillaan usein siten, että mukana on myös sianlihaa, kanaa ja makkaroita. Liemi tarjoillaan erikseen, samoin vihannekset.
Aikaa valmistamiseen kuluu useita tunteja, mutta lopputuloksena on maittava ruoka isollekin porukalle (10-12 henkeä).
Ranskalaiset keittävät vihannekset sideharsoon käärittynä.
Liemen lisäksi voi tarjoilla erilaisia kastikkeita.
Tässä ohjeessa on oikaistu hieman. Keitto sisältää naudanlihaa ja kanaa sekä pekonia. Makkara on jätetty pois. Sipulit, yrtit ja mausteet laitoin sideharson sijasta putkiharsoon, joka osottautui erittäin käteväksi, sillä lientä ei tarvinnut siivilöidä.
Putkiharsoa saa apteekista.Tarjolla on paljon eri kokoja. Sopivin on sellainen, jota käytetään mm. käden paketoimiseen. Metri maksaa alle 5€, mutta kun ostaa 20 metriä (n. 14€) tulee metrihinnaksi vain 70 senttiä.
Keittoon laitoin kaikki ainekset sekaisin, joten lopputuloksena on "puoliranskalainen" lihakeitto. Ohjetta voi muunnella mielensä mukaan tavallisen keiton tai ranskalaisten version väliltä.
Tässä ohjeessa on kaksi vaihetta; lihaliemen keittäminen ja keiton valmistaminen.
Lihaliemeen tarvitaan
1/2 -2 kiloa lihaisia naudanluita
vettä
suolaa
sitruunapippiria
3 punasipulia
1 valkosipuli
4 porkkanaa
1 lanttu (pieni)
200g juuriselleriä
1 purjo (vihreä osa)
5 oksaa timjamia ruukusta
5 oksaa persiljaa ruukusta
1-2 sellerinvartta
10 laakerinlehteä
15 mustapippuria
1-2 40-50 cm mittaista putkiharsoa
Mausta luut suolalla ja sitruunapippurilla ja laita uuniin 275 asteeseen noin 15 minuutiksi, kunnes lihat ovat paahtuneet ruskeiksi.Siirrä lihat isoon kattilaan.
Laita paloitettut sipulit. porkkanat, lanttu ja juuriselleri uunivuokaan ja paahda noin 10 minuuttia ja siirrä kattilaan.
Lisää vettä niin että luut peittyvät.
Solmi putkiharsio pojasta.
Laita putkiharsoon purjo, timjami, persilja, sellerinvarret, laakerinlehdet ja mustapippurit. ja laita "paketti" luitten sekaan.
Keitä 3-4 tuntia ja kuori verivaahto pois, jotta liemi pysyy kirkkaana.
Tämän kaiken voi korvata lihaliemikuutioista tai fondista tehdyllä liemellä, mutta vaivan palkakkana on todella maukas liemi.
Keittoon tarvitaan
1 1/2 litra lihalientä
3 broilerinkoipea
800g naudan palapaistia
50g voita
vettä
1keltasipuli
1 valkosipuli
1 purjo (valkoinen osa)
200g palsternakkaa
2 lehtisellerinvartta
1 ruukullinen basilikaa
2 keskikokoista chliä
20 mustapippuria
10 laakerinlehteä
2 50 cm pituista palaa putkiharsoa.
1 rkl paprikajauhetta
1 rlk herbes de provence yrttiseosta
1/2 rkl kuminaa ,kuivattua
!/2 rkl timjamia, kuivattua
1 kg perunoita
6 porkkanaa
1 lanttu (pieni)
1 parsakaali
4 dl valkoviiniä
1 purkki chili-tomaattipyrettä (pieni)
1 ruukku persiljaa
Perkaa broilerin luista isommat lihan palat ja laita ne naudanlihojen sekaan.
Tee putkiharsojen pohjiin solmut ja täytä ne
sipulilla, halkaistuna 4 osaan
valkosipulilla , kuoret voi jättää, mutta ota "hattu" pois
palsternanakka paloiteltuna
lehtisellerillä paloiteltuna
Laita harsopusseihin vielä
basilikaa
chiliä
laakerinlehtiä
mustapippurit
Sido harsopussi yläosasta
Keitä kunnes luut irtoavat ( n. 2 tuntia) ja anna sen jälkeen nesteen haihtua noin puoleen.
Posta harsopussit ja luut
Sekoita liemi edellä keitettyyn lihaliemeen.
Paista pekonit omassa rasvassaan.
Sekoita paprikajauhe, yrttimauste, timjami ja kumina pienessä kulhossa.
Paista lihat pienissä erissä ja lisää niihin mausteseosta.
Laita paistetut lihat kattilaan.
Laita viini paisinpannulle ja anna sen kiehahtaa ennen kattilaan kaatamista. Näin saat kaikki maut talteen.
Kuori ja paloittele perunat, porkkanat ja lanttu ja paloittele parsakaali ja laita ne kattilaan.
Anna kaiken kiehua vielä 1- 2 tuntia kunnes lihat ovat varmasti kypsiä.
Koristele ruukullisella persiljaa.
BON APPETIT
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti